Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-maleriet

Kunstneren fikk truende meldinger: - Hadde ekstreme meninger

Gatekunstneren AFK forteller om «Making a Martyr».

KONTROVERSIELT: Natt til 2. påskedag hang gatekunstneren AFK opp dette maleriet av Sylvi Listhaug (Frp) på en vegg i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Natt til 2. påskedag hang gatekunstneren AFK opp dette maleriet av Sylvi Listhaug (Frp) på en vegg i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

AFK, gatekunstneren bak vårens mest diskuterte kunstverk, Listhaug-maleriet «Making a Martyr», har holdt lav profil siden han satte sitt politiske preg på gatehjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkels gate i Bergen i april.

Nå har han latt seg intervjue av kunstbloggen Kunzt, også denne gangen anonymt, som drives fra Bergen av kunstviter Silje Engja Sigurdsen.

Se intervjuet her.

- Ikke forberedt på reaksjonene

Verket stammer fra en idé han og assistenten utviklet sammen, og maleriet som ble hengt opp i Bergen er den tredje versjonen de laget, sier han.

I intervjuet forteller AFK blant annet om hvorfor han lagde bildet, hva slags politisk tematikk det inneholder og om reaksjonene som kom i etterkant.

- Diskusjonene som raste i sosiale medier var ganske interessant å følge. Verken meg eller min assistent var forberedt på mengden. Vi forventet reaksjoner lokalt, men var ikke forberedt på nasjonal dekning, sier AFK til Kunzt.

- Sendte truende meldinger

- Med så mange tolkninger av verket er det tydelig hvor polarisert vi er blitt. I noen av diskusjonene jeg hadde med folk, hadde noen ganske ekstreme meninger. De sendte truende meldinger, men vi kom ofte til en enighet til slutt, fortsetter han.

I tillegg til en naken, korsfestet Listhaug inneholder verket politisk ladet tekst, som for eksempel «Jemen», «sult», «norsk våpeneksport» og «masseovervåkning». Dette kan tolkes om kritikk rettet mot media, sier kunstneren. Ved å nevne blant annet sult og våpenhandel ønsker AFK å rette oppmerksomhet mot utfordringer journalister ikke gjør en god nok jobb i å dekke, og som dermed gjør at offentligheten går glipp av viktig kontekst i for eksempel innvandringsdebatten.

Ble forsøkt ødelagt

AFKs «Making a martyr» har på få måneder fått en omfattende historie. Ikke lenge etter at Sylvi Listhaug (Frp) var ferdig som justis- og innvandringsminister i mars, monterte AFK kunstverket opp i Bergen, noe som resulterte i nasjonal nyhetsdekning.

Få dager seinere ble maleriet forsøkt ødelagt, ved at noen sprayet over bildet med svart maling, men fire studenter tok maleriet med seg til kollektivet sitt, hvor de restaurerte bildet ved hjelp av neglelakkfjerner.

Uviss framtid

Deretter solgte de bildet til Ole Petter Duus for 300 000 kroner. Duus valgte å gi maleriet videre til Tore Gudmedstad, slik at bildet kunne bidra til å samle inn penger til Kreftforeningen. Han har engasjert seg sterkt i arbeidet til Kreftforeningen etter at han mistet datteren, journalist Thea Steen, til livmorhalskreft i 2016.

I forbindelse med innsamlingen ble bildet stilt ut på Gategalleriet i Bergen, men framtida til verket er uviss. Dersom ikke kunstgalleriet KODE i Bergen velger å ta inn verket permanent, vil det bli solgt på det åpne markedet og inntektene overrekkes Kreftforeningen, har Gudmedstad tidligere uttalt til Dagbladet.

En fagkomité tilhørende KODE skal i nærmeste framtid vurdere om «Making a Martyr» skal tas inn, får Dagbladet opplyst av KODE tirsdag.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media