Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åremålsstilling ved Nasjonalmuseet:

Kunstneren maler med en død hånd - Vil bli ny direktør ved Nasjonalmuseet

Listen over søkerne til direktørstillingen er klar.

VIL BLI DIREKTØR: 13 søkere vil bli direktør ved Nasjonalmuseet. Blant den er den kontroversielle kunstneren Morten Viskum, som i mange år har malt med en død persons hånd FOTO: Mette Randem / Dagbladet
VIL BLI DIREKTØR: 13 søkere vil bli direktør ved Nasjonalmuseet. Blant den er den kontroversielle kunstneren Morten Viskum, som i mange år har malt med en død persons hånd FOTO: Mette Randem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Nasjonalmuseet lyste ut ny åremålstilling som direktør ved museet 11. november, og det er knyttet stor spenning til hvem som vil få jobben. Nå er listen over søkerne klar.

Styret i Nasjonalmuseet har ambisjon om å presentere hvem som får stillingen 6. februar.

Blant søkerne er den kontroversielle kunstneren Morten Viskum. Han ble kjent nasjonalt etter det såkalte «Rotte/oliven prosjektet» i 1995, hvor han plasserte rottefostre i olivenglass i 20 butikker over hele landet.

Han skapte også reaksjoner ved å bruke en død hånd som redskap til å male bilder med. Hånden kaller han «hånden som aldri slutter å male».

Viskum har også etablert Vestfossen Kunstlaboratorium i Øvre Eiker, som stiller ut samtidskunst.

Andre kjente navn på listen danske Karin Hindsbo, som i dag er direktør ved Kode Kunstmuseene i Bergen, Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø og nåværende direktør Audun Eckhoff.

13 SØKERE: Morten Viskum har etablert Vestfossen Kunstlaboratorium i Vestfossen. Nå er han en av 13 som vil bil direktør ved Nasjonalmuseet. FOTO: Espedal Jan Tomas / Aftenposten / NTB Scanpix
13 SØKERE: Morten Viskum har etablert Vestfossen Kunstlaboratorium i Vestfossen. Nå er han en av 13 som vil bil direktør ved Nasjonalmuseet. FOTO: Espedal Jan Tomas / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

Disse vil bli direktør ved Nasjonalmuseet:

Tirill Bie, lærer fra Hammerfest

Audun Eckhoff, nåværende direktør for Nasjonalmuseet, fra Oslo.

Ercole Egizi, Executive Creative Director fra Riga, Latvia.

Monica Eriksen, Center Manager fra Oslo

Björn Geldhof, Artistic Director fra Baku, Azerbaijan

Randi Beate Bergum Govertsen, teamleder fra Oslo

Thorbjørn Gaarder, Chief Credit Officer fra Oslo

Karin Hindsbo, direktør fra Bergen

Knut Ljøgodt, Selvstendig næringsdrivende fra Oslo

Leilei Ren, arbeidssøker fra Oslo

Emrah Sezgin, administrerende direktør fra Oslo

Eleni Vassilika, Independent Research Consultant fra London, England

Morten Viskum, kunstner og direktør fra Oslo.

- Den viktigste beslutningen

Styreleder for nasjonalmuseet, Lina Bernander Silseth, sier til Dagbladet at beslutningen om hvem som blir administrerende direktør er den viktigste beslutningen styret tar.

- Dette er den absolutt viktigste beslutningen styret tar. Vi hadde vårt første styremøte 3. januar, og parallelt med det satte jeg ned et ansettelsesutvalg på tre personer, som skulle håndtere den videre kartleggingen, og der sitter jeg selv. Så vi er tre som har brukt mange timer og dager på denne viktige prosessen, sier Bernander Silseth til Dagbladet.

Søknadsfristen var i utgangspunktet satt til 31. desember, men ble utsatt med en måned. Ifølge Bernander Silseth ble dette gjort for at styret skulle få tid til å sette seg grundig inn i Nasjonalmuseets behov.

- Både når det gjelder lederskap, strategiplanen mot åpningen av det nye Nasjonalmuseet i 2020, og stillingsbeskrivelsen til direktørstillingen, sier Linda Bernander Silseth.

Tatt kontakt med kandidater i utlandet

Hvorfor er det kun en uke mellom tidspunktet når fristen går ut, og datoen for annonseringen av ny direktør?

- Nå har vi sittet veldig sentralt i dette arbeidet dag ut og dag inn. Det var også gjort et grundig arbeid før vi satte i gang arbeidet vårt. Etter at vi utvidet fristen har vi hatt tid til et dypdykk, hatt kartleggingssamtaler med aktuelle kandidater og tatt kontakt med relevante kandidater i inn- og utland. I de siste ukene har det ikke kommet inn noen særlig relevante kandidater, så derfor beholder vi datoen vi har satt for å presentere ny direktør, sier Silseth.

Hun forklarer at bransjen er oversiktlig og liten og at de derfor mener de har god oversikt over de relevante profilene.

- Flere spekulerer i om at dere allerede har bestemt dere for Audun Eckhoff siden dere skal presentere den som får jobben, kun en uke etter fristen er ute?

- Jeg har selvsagt ingen kommentar til det. Det er spekulasjoner, sier hun.

Pressemelding vekket reaksjoner

Det vekket reaksjoner fra flere hold da Nasjonalmuseet sendte ut pressemelding om utlysningen i juni i fjor.

Der stod det at: «Direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet har en åtte års åremålskontrakt som utløper 25.3.2017. Styret har av prinsipielle årsaker besluttet en full utlysning av stillingen. Styret ved Nasjonalmuseet håper på en god tilgang av søkere, inkludert nåværende direktør».

Advokat og arbeidsrettsekspert Jan Tormod Dege uttalte at dette ikke kunne leses på noen annen måte enn at daværende styreleder Svein Aaser i Nasjonalmuseet hadde bestemt at nåværende direktør skulle få fortsette.

Nåværende styreleders Linda Bernander Silseth vil ikke kommentere denne delen av prosessen.

- Men for å si det sånn, er Audun Eckhoff en svært dyktig og kompetent kunst- og kulturleder. Det er en kjent sak at han er en sterk kandidat, og har vært det hele veien, sier Silseth til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media