Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Jackson Pollocks kunst

Kunstneren Pollock ble allerede i skolealder stemplet av medelever som «en råtten rebell fra Russland»

Royal Academys monumentale presentasjon av amerikansk abstrakt ekspresjonisme viser det individuelle uttrykk i fri dressur. Utstillingen minner oss også på hva som igjen står på spill.

FRI I UTTRYKKET: For Jackson Pollock var det bare det abstrakte bildet som kunne fange det moderne livets kaos. Tilnavnet «Jack the Dripper» viser til teknikken med å dryppe og helle tyntflytende maling i tette rytmiske mønstre over liggende lerreter. «Blue Poles» (1952) er et av hans mest kjente bilder, som nå kan ses på Royal Academy.
FRI I UTTRYKKET: For Jackson Pollock var det bare det abstrakte bildet som kunne fange det moderne livets kaos. Tilnavnet «Jack the Dripper» viser til teknikken med å dryppe og helle tyntflytende maling i tette rytmiske mønstre over liggende lerreter. «Blue Poles» (1952) er et av hans mest kjente bilder, som nå kan ses på Royal Academy. Vis mer

Vennligsinnet propaganda. Det var kunsthistoriker Max Kozloffs dom over den abstrakte ekspresjonismen, i en artikkel i det sentrale kunsttidsskriftet Artforum i 1973. På det tidspunktet hadde den første store amerikanske kunstbevegelsen i internasjonal sammenheng for lengst gått fra undergrunn til nærmest egenhendig å flytte verdens kunstsentrum fra Paris til New York, for deretter å bli detronisert av oppkomlinger som den ironisk-realistiske popkunsten og den mer kjølig intellektuelle minimalismen, utover i sekstiåra.

Betegnelsen «abstrakt ekspresjonisme» sier kanskje ikke så mye for et alminnelig publikum, men flere av kunstnerne herfra er blant de mest berømte av moderne kunstnere den dag i dag, og maleriene går unna for rekordsummer i verdens auksjonshus. Mark Rothko, Jackson Pollock og Willem de Kooning er de mest kjente; førstnevntes visuelt vibrerende rektangler i duse farger har vel bare konkurranse fra impresjonisten Monets vannliljer som det mest populære plakatmotiv fra kunsthistorien rundt om i de tusen hjem.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?