FRI I UTTRYKKET: For Jackson Pollock var det bare det abstrakte bildet som kunne fange det moderne livets kaos. Tilnavnet «Jack the Dripper» viser til teknikken med å dryppe og helle tyntflytende maling i tette rytmiske mønstre over liggende lerreter. «Blue Poles» (1952) er et av hans mest kjente bilder, som nå kan ses på Royal Academy.
FRI I UTTRYKKET: For Jackson Pollock var det bare det abstrakte bildet som kunne fange det moderne livets kaos. Tilnavnet «Jack the Dripper» viser til teknikken med å dryppe og helle tyntflytende maling i tette rytmiske mønstre over liggende lerreter. «Blue Poles» (1952) er et av hans mest kjente bilder, som nå kan ses på Royal Academy.Vis mer

Jackson Pollocks kunst

Kunstneren Pollock ble allerede i skolealder stemplet av medelever som «en råtten rebell fra Russland»

Royal Academys monumentale presentasjon av amerikansk abstrakt ekspresjonisme viser det individuelle uttrykk i fri dressur. Utstillingen minner oss også på hva som igjen står på spill.

Vennligsinnet propaganda. Det var kunsthistoriker Max Kozloffs dom over den abstrakte ekspresjonismen, i en artikkel i det sentrale kunsttidsskriftet Artforum i 1973. På det tidspunktet hadde den første store amerikanske kunstbevegelsen i internasjonal sammenheng for lengst gått fra undergrunn til nærmest egenhendig å flytte verdens kunstsentrum fra Paris til New York, for deretter å bli detronisert av oppkomlinger som den ironisk-realistiske popkunsten og den mer kjølig intellektuelle minimalismen, utover i sekstiåra.

ÅNDELIG ASPEKT: Monteringen av Mark Rothkos malerier i Royal Academys sentrale sal gir assosiasjoner til sakrale rom. Vis mer

Betegnelsen «abstrakt ekspresjonisme» sier kanskje ikke så mye for et alminnelig publikum, men flere av kunstnerne herfra er blant de mest berømte av moderne kunstnere den dag i dag, og maleriene går unna for rekordsummer i verdens auksjonshus. Mark Rothko, Jackson Pollock og Willem de Kooning er de mest kjente; førstnevntes visuelt vibrerende rektangler i duse farger har vel bare konkurranse fra impresjonisten Monets vannliljer som det mest populære plakatmotiv fra kunsthistorien rundt om i de tusen hjem.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn