Kunstneren ville hylle kvinnekroppen, men politiet sa nei

Da svarte hun med å anmelde silikon-klinikk.

SENSURERT: Tre av bildene som politiet i København ikke vil ha på Kongens Nytorg. Foto: MATHILDE GRAFSTRÖM
SENSURERT: Tre av bildene som politiet i København ikke vil ha på Kongens Nytorg. Foto: MATHILDE GRAFSTRÖM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den danske fotokunstneren Mathilde Grafström ville vise danskene et alternativt bilde av kvinnekroppen, i kontrast til skjønnhetsidealet som dyrkes i reklame og populærkultur.

Men hennes søknad til kommunen om å stille ut sine bilder på Kongens Nytorg midt i hjertet av København, ble avslått av politiet.

Begrunnelsen er at bildene «krenker bluferdigheten», i henhold til en mail fra politiet til bylivsrådgiveren i København kommune som Grafström har gitt Dagbladet tilgang til.

- Undertrykker Grafström reagerer sterkt på avgjørelsen.

- Jeg følte en stor skuffelse. Jeg mener at mine bilder slett ikke er krenkende, men derimot at politiet undertrykker kunsten siden de samtidig tillater seksualiserende og grove reklamer mens de forbyr uskyldig kunst. Jeg får det vanskeligere som kunstner på grunn av dette forbudet, siden jeg da begrenses til kun å stille ut i privat regi, sier hun til Dagbladet.

DETTE ER DERIMOT GREIT: Reklame for plastisk kirurgi som pryder bybusser i København.
DETTE ER DERIMOT GREIT: Reklame for plastisk kirurgi som pryder bybusser i København. Vis mer

Hun mener fotoserien, som tidligere er omtalt av danske TV 2 og som Dagbladet har fått tillatelse til å gjengi et utdrag av, viser hvordan en normal, naturlig kvinne ser ut.

Dermed kan bildene motvirke det dårlige selvbildet kvinner får når de sammenlikner seg med det de ser i reklame og på film.

- Jeg fotograferer helt alminnelige kvinner fra sin vakreste side. Når de ikke tenker dårlig om seg selv, stråler de så mye at de nesten ikke gjenkjenner seg selv, og dette er formålet med min kunst: Å fotografere kvinnene slik at jeg kan vise at de er vakre når de ikke ser det selv. Og vise resten av verden at jo mer naturlige kvinner er, jo vakrere, sier hun.

Anmelder silikonreklame Politiets bilde-nekt står i grell kontrast til reklamen som har prydet bybusser i den danske hovedstaden i en årrekke - et sett struttende silikonpupper som skal friste danske kvinner til 25 000-kroners brystoperasjon på en privatklinikk som er spesialister på plastisk kirurgi.

Grafström mener denne reklamen i motsetning til hennes fotokunst bryter lovbestemmelsen om bluferdighet, og har nå politianmeldt den.

«Reklamen har til formål å selge en plastisk operasjon som skal gjøre kvinner mer sexy ved å få pumpet opp brystene med silikon. De nakne og kunstig forstørrede brystene tjener helt åpenbart et seksuelt formål, og den kunstige forstørrelsen må sies å være voldsom», skriver hun i anmeldelsen, som Dagbladet har fått lese.

Dagbladet har vært i kontakt med såvel København-politiet som kirurgiklinikken per telefon og mail lørdag kveld, uten å lykkes med å få en kommentar til saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer