LÅN, ELLER TYVERI?: Andy Warhols berømte portretter av Marilyn Monroe var ikke tatt av ham selv. Fotografiet som ble utgangspunktet for de mange silketrykkene ble opprinnelig tatt i forbindelse med promoteringskampanjen til filmen «Niagara» fra 1953, og Warhol lagde sine versjoner like etter at Monroe døde i 1962.
LÅN, ELLER TYVERI?: Andy Warhols berømte portretter av Marilyn Monroe var ikke tatt av ham selv. Fotografiet som ble utgangspunktet for de mange silketrykkene ble opprinnelig tatt i forbindelse med promoteringskampanjen til filmen «Niagara» fra 1953, og Warhol lagde sine versjoner like etter at Monroe døde i 1962.Vis mer

Kunstneriske røvertokt

Gode kunstnere låner, store kunstnere stjeler, heter det. Men lovens lange arm griper stadig lenger inn i gjenbrukskulturen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Nylig ble musikkindustrien konfrontert med en ganske delikat sak. Pharrell Williams og Robin Thicke ble dømt til å betale Marvin Gayes etterlatte nesten 7,4 millioner dollar i erstatning, etter en rettssak i forbindelse med duoens to år gamle hit «Blurred Lines», som etter artistenes egne ord er inspirert av og ment som en hyllest til den henfarne R & B-storhet.

Juryen i Los Angeles slo fast at Williams og Thicke har plagiert Gayes «Got To Give it Up» fra 1977. For en som ikke har mer enn middels peiling på verken musikken eller industrien som er denne sakens utspring, er problemstillingen likevel kjent. «Vi kan støte på problemer om kunstneriske uttrykk ikke kan likne på hverandre, speile hverandre eller kommentere hverandre uten at avtaler må gjøres i alle bauger og kanter på forhånd», skrev Dagens Næringslivs musikkritiker Audun Vinger for ei drøy uke siden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn