Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunstnerlønna raser: Billedkunstnere tjener 89.000 kroner i året

Mens nordmenn flest tjener mer, går kunstnernes inntekter dramatisk nedover.

DYSTER LESNING: Kulturminister Thorhild Widvey med utredningen om kunstens økonomi, som ble presentert i dag. Foto: Anders Grønneberg
DYSTER LESNING: Kulturminister Thorhild Widvey med utredningen om kunstens økonomi, som ble presentert i dag. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

(Dagbladet): Den dystre utviklingen for norske kunstnere belyses i en utredning som legges fram for kulturministeren onsdag formiddag.

Tallenes tale er at kunstnere tjente 9 prosent mindre i 2013 enn i 2006. På samme tidsperiode har nordmenn i snitt gått hele 23 prosent opp i lønn.

Opplysningene er samlet inn gjennom en spørreundersøkelse av 4000 medlemmer av norske kunstnerorganisasjoner.

- Som fryktet Undersøkelsen avslører også store forskjeller innad blant ulike kunstgrener.

Interiørarkitekter, som har opplevd en god økning og i snitt tjener over 400.000 kroner i året, ligger øverst på statistikken. Billedkunstnerne har det tøffest: De har mistet 11 prosent av inntekten de siste syv årene, og har en snittinntekt på 89.000 kroner i året fra kunstnervirksomhet.

- Dette er noe vi har fryktet. Jeg tror de fleste billedkunstnere kjenner seg igjen i beskrivelsen. Men det er likevel svært graverende for vår kunstnergruppe, sier styreleder Hilde Tørdal i Norske Billedkunstnere til NRK.

Kulturministeren: - Dramatisk Kulturminister Thorhild Widvey mener utviklingen fremstår som tankevekkende.

- Hvis lønnsnedgangen er slik det fremgår i denne utredningen, er dette dramatisk og tankevekkende, sier Widvey til Dagbladet.

Hun påpeker at den negative inntektsutviklingen har foregått på tross av at den rødgrønne regjeringen økte kulturbudsjettet med to milliarder mellom 2005 og 2009.

Kulturløftet som de rødgrønne partiene ble enig om, hadde som vedtatt punkt å forbedre kunstneres levekår.

I dagens framlagte utredning kan man lese at funnene støtter Kulturutredningen 2014, som hevder at hovedtyngden av ressursene i Kulturløftet gikk til institusjonene og i mindre grad til kunstnerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media