DEBATT

Debatt: NRK og kunstnerstipendene

Kunstnerne er ikke blitt millionærer

Vi håper NRK ser behovet for en mer sober og nyansert linje i saker som handler om ytringsfrihet og ytringskultur i framtida.

KUNSTNERSTIPEND: - NRK har åpenbart misforstått hva som er Kulturrådets kriterier for tildeling av stipend, skriver kronikkforfatterne etter NRKs sak om tre kunstnere i teaterstykket «Ways of Seeing» (bildet) som har fått kunstnerstipend. Foto: Leif Gabrielsen / Black Box Teater
KUNSTNERSTIPEND: - NRK har åpenbart misforstått hva som er Kulturrådets kriterier for tildeling av stipend, skriver kronikkforfatterne etter NRKs sak om tre kunstnere i teaterstykket «Ways of Seeing» (bildet) som har fått kunstnerstipend. Foto: Leif Gabrielsen / Black Box Teater Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Se for deg dette: Du har fått et jobbengasjement, en 50 prosent stilling i tre år. Du skal få betalt en gjennomsnittlig lønn. Så åpner du avisen. Der står det at du og to andre som har fått et liknende engasjement er tildelt 2,7 millioner – du er millionær! Dette ble virkeligheten for tre av kunstnerne som er involvert i det mye omtalte teaterstykket «Ways of Seeing», og som for kort tid siden fikk vite at de var tildelt kunstnerlønn de neste årene.

Sannheten er at kunstnerne ikke er blitt millionærer, de fikk verken mer eller mindre enn andre som får tildelt kunstnerstipend. De var blitt ofre for NRKs kreative omgang med tall.

Som nyhetsformidler kan man fortelle at det har blitt delt ut kunstnerstipender, og at inntekten fra et stipend ligger på beskjedne 268 000 kroner årlig, eller man kan sprite det opp litt: Ta tre kontroversielle kunstnere og summér opp deres samlede inntekt fem år fram i tid. Da får du et «millionbeløp». På denne bakgrunn ringer du Christian Tybring-Gjedde fra Fremskrittspartiet, som forutsigbart nok leverer uttalelser om «statsfinansierte hatytringer». Vips så har du en vinkling, et «sakskompleks». Men hva var egentlig saken?

Å slå sammen inntekt til et større beløp på denne måten gjøres som regel i forbindelse med gylne fallskjermer i næringslivet eller direktørlønner i millionklassen. NRK glemte å nevne at Tybring-Gjedde selv kommer til å motta mer i statsstøtte enn de tre kunstnerne samlet i denne stortingsperioden (ca. 2.8 millioner), hvis man regner sammen stortingslønnen hans etter samme metode.

Det er innlysende at NRKs nyhetsredaksjon har forsøkt å spille på fordommer mot kunstnere og kulturstøtte i et forsøk på å skvise litt mer ut av Wara vs. «Ways of Seeing»- saken – en praksis vi forbinder med mer tabloide medier. Denne økende tendensen til at journalister «spinner» saker på tynt grunnlag fører i beste fall til å opprettholde myter eller misforståelser uten store konsekvenser. I verste fall fører det til store belastninger for enkeltpersoner uten apparatet til å håndtere stor mediepågang.

Statens kunstnerstipend er en støtteordning som kompenserer frie kunstnere for at de ikke kan søke ansettelse ved institusjoner, som Nationaltheateret eller Operaen. Hver høst sitter hele Kunst-Norge og svetter over datamaskinene mens de skriver søknader, og hver vår sitter ganske presist 89–90 prosent av dem skuffet tilbake fordi de ikke fikk noe dette året heller. Det er en del av kunstnerlivet. (Tildelingsprosenten gjelder statlige stipend og gjennomsnitt for samtlige kunstnergrupper, ikke medregnet andre fondsmidler avsatt til stipend som det innstilles til av de samme komiteene samtidig.)

Kunstnerstipend henger høyt, fordi det er få av dem. De tildeles av uavhengige komiteer basert på kunstnerisk kvalitet, aktivitet og planer for framtidig kunstnerisk virke. Dette gjør at det følger litt prestisje med å få et stipend, men det er tross alt ikke så vesensforskjellig fra annen finansiering av kulturlivet. Det er på høy tid at vi får det hele litt ned på jorden. Bønder får jordbruksstøtte, stortingsrepresentanter får honorar for vervet sitt, kunstnere får stipend. Alle mottar de «statsstøtte». Dette er økonomisk kompensasjon for at man jobber og bidrar til fellesskapet, tildelt etter meritter og kvalifikasjon. Kunstnere gir tilbake gjennom et bredt spekter av kulturopplevelser, ofte nesten gratis.

Men er det ikke en allmennkringkasters oppdrag å problematisere bruken av statlige midler, spesielt når de går til noe så kontroversielt som dette teaterstykket har utviklet seg til å bli? Både ja og nei. Media skal selvsagt problematisere offentlig pengebruk. Problemet i denne saken ligger i at NRK zoomer inn på enkeltkunstnere og sår tvil om Kulturrådet har gjort en riktig avgjørelse ved å tildele stipend til akkurat dem, fordi de under tildelingsprosessen ble utsatt for rettsforfølgelse.

Her har NRK åpenbart misforstått hva som er Kulturrådets kriterier for tildeling av stipend. Det er kunstnerisk kvalitet og aktivitet, og bare dette, som skal telle med i tildeling av kunstnerstipend. Komiteen som bestemmer hvem som skal få stipender består utelukkende av fagfeller, som vurderer om disse kriteriene er oppfylt. Dette er en helt sentral forutsetning for armlengdes avstand mellom politikerne og kunsten, og for å sikre at kunstnere skal kunne bruke sin ytringsfrihet uten å frykte for sin personlige karriere.

Om noe er ulovlig eller ikke er opp til rettssystemet å bedømme, ikke Kulturrådet.

Som fri kunstner i Norge i dag er det tøft å få endene til å møtes. Det å få stipend er langt fra noen luksus, men et kjærkomment tilskudd som holder til smør på brødet. Å da bli brukt som «click-bait» og framstilt på samme måte som næringslivsledere med gylne fallskjermer som kan velte seg i luksus er provoserende i seg selv. At det hele knyttes til vage antydninger om at man har blitt belønnet for å «spre hat», fra mennesker som ikke engang har sett det du har laget i sin helhet, er verre. Slik mistenkeliggjøring av kunstnere som yrkesgruppe – som prøver å nyansere samfunnsdebatten og tiden vi lever i – er det siste vi trenger i en verden som flommer over av tabloide overskrifter, polarisering og fake news. Men at allmennkringkasteren NRK henger seg på denne tendensen er kanskje det verste. Vi håper NRK ser behovet for en mer sober og nyansert linje i saker som handler om ytringsfrihet og ytringskultur i framtida.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer