Kunstnerne som aldri gir opp

De har fått hundrevis av avslag, men tar opp private lån og starter egne selskaper. De gjør det fordi de vil uttrykke seg som kunstnere. Dagbladet har spurt noen av dem om hva som driver dem.

  • Forfatter Tor Halstvedt (51) er refusert 250 ganger av norske forlag. Denne sommeren fikk han mye oppmerksomhet rundt boka «Refusert», som er et spark mot den etablerte norske kultureliten.
  • Etter å ha brukt fem år og 350000 kroner av egen lomme for å få laget spillefilmen «God», erklærte Johnny Markussen (30) «krig mot Norsk filminstitutt og alle dets dragehoder».
  • Skuespiller Yngve Berven (26) fikk avslag fra Statens teaterhøgskole sju år på rad. I år kom han inn på åttende forsøk.
  • Annette Gil (25) og Ole Tom Torjussen (30) i bandet Seven har gått mange runder med de store plateselskapene uten å få napp. De lånte penger og ga ut plater på eget selskap.

Jernvilje

De fleste kunstnere møter motgang i løpet av karrieren. I dag blir om lag 95 prosent av alle innsendte bokmanus refusert av de store forlagene. Flere kjente forfattere ble i sin tid refusert: Jane Austen, Agatha Christie, Charles Dickens, William Faulkner, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Astrid Lindgren, W. Somerset Maugham, George Orwell, Joanne K. Rowling, Oscar Wilde, Knut Hamsun, Erlend Loe, Jan Kjærstad, Ari Behn og Sigrid Undset har alle fått utkastene sine i retur. Også mange av dagens store artister måtte kjempe hardt for å få platekontakt, og bare unntaksvis kommer søkerne inn på Teaterhøgskolen på første forsøk. Det er likevel noen som skiller seg ut fordi de ofrer mer enn andre for å oppfylle drømmen: De tar opp private lån, starter egne selskaper, demonstrerer, søker år etter år og får hundrevis av avslag i posten. Hva er det som driver dem? Hvorfor gir de alt for kunsten?

Gir ut «Refusert»

- Jeg har talent. Mange av leserne mine har sagt at de får store opplevelser av bøkene mine. Jeg tror jeg sier noe nytt om samfunnet. Jeg er kunstnerisk tryggere nå og har fast jobb ved siden av. Men det er veldig utleverende å skrive skjønnlitteratur og det kan være tungt når man blir møtt med hovmod og urettferdighet, forklarer forfatter Tor Halstvedt (51) fra Barkåk utenfor Tønsberg. Han er blitt refusert 250 ganger fra norske forlag, men fikk denne sommeren mye oppmerksomhet for boka «Refusert» på Genesis Forlag. «Refusert» er skrevet i dagboksform og er en kritikk av norske forleggere, som Halstvedt mener bare er opptatt av å tjene penger og klatre i karrierestigen.

- Forlagsbransjen styres mer og mer av akademikere som sitter og ser ned på vanlige folk. Nå må man skrive krim med hundrevis av klisjeer for å bli satset på, sier forfatteren, som tidligere har gitt ut 12 bøker.

Av årets 655 søkere kom ni inn på skuespillerlinjen på Statens teaterhøgskole. Skuespiller Yngve Berven (26) kom denne sommeren inn på skolen på åttende forsøk. Hvordan har han klart å motivere seg etter sju år med avslag?

På åttende forsøk

- Hovedmotivasjonen var at jeg hele tida trodde på at jeg var god nok. Jeg kom blant de tretti siste fire ganger, kjente veldig mange som kom inn og så at det ikke var umulig, sier Berven. Han poengterer at mange blir gode skuespillere uten å gå Teaterhøgskolen, men at det for han personlig er en viktig måte å lære faget på. Berven har levd som frilansskuespiller siden 1997 og deltatt i fem tv-serier, 18 kortfilmer og ulike friteatergrupper. Han har også vært ansatt på Det Åpne Teater og vært tilknyttet Oslo Nye Teater. Men Teaterhøgskolen kom han ikke inn på før i år.

- Jeg ga litt mer faen i år og hadde mye ro. Jeg konsentrerte meg om ikke å være for «flink», men heller by mer på meg selv. Teknikk og diksjon skal vi jo lære på skolen. For meg gjaldt det å nullstille meg og prøve å improvisere mer, sier han.

Eget plateselskap

Seven vant Zoom-konkurransen i 1998, har vært spilt på MTV, Metropol Tv og Petre, har turnert over hele landet og har spilt på Øyafestivalen og By-larm. Bandmedlemmene tok opp lån og ga ut debut-EP-en «If You Want to Play» i 1999 og debutalbumet «At the Sixes and Sevens» i fjor og kommer med ny EP i september. For tida spilles musikkvideoen til låten «No Ordinary Man» på ZTV. Seven er et band som får gode kritikker, men ingen kontrakter.

- Vi har gått mange runder med de store plateselskapene, men får aldri noe klart svar. Vi har holdt på så lenge at vi har vårt eget uttrykk. Kanskje er vi vanskelig å plassere sjangermessig og for lite strømlinjeformet, sier vokalist Annette Gil. De gir ut på eget selskap kalt House Of Destillery Records, og med hjelp fra venner lager de musikk, cd-cover, musikkvideoer. Hjemmeside lager de selv.

- Har dere tenkt på at dere må bli mer kommersielle?

- Nei, vi har veldig tro på det vi gjør. For å slå stort igjennom kreves et enormt apparat, perfekt timing og flaks. Vi er foreløpig et undergrunnsband, men gi det litt tid. Jeg føler at vi nettopp har begynt, sier hun.

Til krig

En outsider med ukuelig vilje er filmskaper Johnny Markussen (30). Han har jobbet i fem år, demonstrert mot pengebruken i norsk film og brukt 350000 kroner for å fullføre spillefilmen «God» (engelsk for Gud). I juni fikk han endelig vist filmen på Rockefeller, etter at alle søknader om pengestøtte og visning har fått avslag. Dagsavisen var eneste riksavis som anmeldte filmen til totalslakt og terningkast 1. Da gjorde Markussen «en Ari Behn» og tegnet terningen på skulderen. På hjemmesiden rubensfilmer.com erklærer Markussen krig mot det etablerte Film-Norge.

- Å lage spillefilm er den ambisjonen jeg har i livet. Jeg liker best å gjøre egne prosjekter og avslutter aldri før de er fullført. For å få støtte til å lage film i Norge må man kjenne de rette menneskene, ha de rette meningene og klappe hverandre på skulderen. Jeg er dårlig til å smiske, forklarer Markussen. Han skal gi ut «God» på video til høsten, og jobber med en dokumentar om prosessen og hele tre andre spillefilmprosjekter.

- Klart jeg tenker på at jeg kanskje er en dårlig filmskaper, men jeg tenker også på at jeg har gjennomgått en vanskelig prosess uten å få noen støtte. Jeg vil ikke lage strømlinjede produkter for å få støtte. De som ser filmen har et elsk-hat-forhold til den, sier Johnny Markussen.

BETALTE SELV: Johnny Markussen var lei av å vente, og brukte like godt 350 000 kroner av egen lomme for å lage spillefilmen «God».
UTEN KONTRAKT: Annette Gil og bandet Seven har gitt ut platene sine selv etter mange mislykkede runder med plateselskapene.
REFUSERT: Forfatteren Tor Halstvedt har nylig gitt ut boka «Refusert».