Kunstnerne som aldri gir opp

De har fått hundrevis av avslag, men tar opp private lån og starter egne selskaper. De gjør det fordi de vil uttrykke seg som kunstnere. Dagbladet har spurt noen av dem om hva som driver dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Forfatter Tor Halstvedt (51) er refusert 250 ganger av norske forlag. Denne sommeren fikk han mye oppmerksomhet rundt boka «Refusert», som er et spark mot den etablerte norske kultureliten.
  • Etter å ha brukt fem år og 350000 kroner av egen lomme for å få laget spillefilmen «God», erklærte Johnny Markussen (30) «krig mot Norsk filminstitutt og alle dets dragehoder».
  • Skuespiller Yngve Berven (26) fikk avslag fra Statens teaterhøgskole sju år på rad. I år kom han inn på åttende forsøk.
  • Annette Gil (25) og Ole Tom Torjussen (30) i bandet Seven har gått mange runder med de store plateselskapene uten å få napp. De lånte penger og ga ut plater på eget selskap.

Jernvilje

De fleste kunstnere møter motgang i løpet av karrieren. I dag blir om lag 95 prosent av alle innsendte bokmanus refusert av de store forlagene. Flere kjente forfattere ble i sin tid refusert: Jane Austen, Agatha Christie, Charles Dickens, William Faulkner, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Astrid Lindgren, W. Somerset Maugham, George Orwell, Joanne K. Rowling, Oscar Wilde, Knut Hamsun, Erlend Loe, Jan Kjærstad, Ari Behn og Sigrid Undset har alle fått utkastene sine i retur. Også mange av dagens store artister måtte kjempe hardt for å få platekontakt, og bare unntaksvis kommer søkerne inn på Teaterhøgskolen på første forsøk. Det er likevel noen som skiller seg ut fordi de ofrer mer enn andre for å oppfylle drømmen: De tar opp private lån, starter egne selskaper, demonstrerer, søker år etter år og får hundrevis av avslag i posten. Hva er det som driver dem? Hvorfor gir de alt for kunsten?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer