Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunstnertrio stiller ut i Oslo Rådhus:
- Bærumsfruene tålte ikke bildene mine

Den kontroversielle bildemaleren Rolf Groven viser fram nye bilder denne helgen.

STERK INSPIRASJON: - Flere av bærumsfruene tålte ikke bildene mine, så det måtte henges opp en advarsel om sterke inntrykk på døra mi, sier Lasse Efskind om maleriene som tar utgangspunkt i skader han behandlet i Malawi. Foto: Lasse Efskind
STERK INSPIRASJON: - Flere av bærumsfruene tålte ikke bildene mine, så det måtte henges opp en advarsel om sterke inntrykk på døra mi, sier Lasse Efskind om maleriene som tar utgangspunkt i skader han behandlet i Malawi. Foto: Lasse Efskind Vis mer

(Dagbladet): - Donald Trump skriker etter å bli gjort narr av, sier bildekunstner Rolf Groven (73) om sitt utstillingsklare maleri til Dagbladet.

Groven er kjent for sine kontroversielle budskap, og har malt slagkraftige, politiske bilder i en årrekke. Blant annet vekket maleriet hans, «Kinder, küche og kirche» (1999), av politikerne Kjell Magne Bondevik og Carl I. Hagen i et badekar, oppsikt.

Avkler frihetsgudinnen

Bildene til Groven er flere ganger blitt refusert av Høstutstillingen. Til helga stiller derimot kunstneren, sammen med Tilla Dahlstrøm og Lasse Efskind, ut en lang rekke malerier i Rådhusgalleriet i Oslo.

Et av utstillingens mer framtredende bilder, viser USAs neste president, Donald Trump, karikert i kjent Groven-stil.

TAR TAK: Donald Trump karikeres av maler Rolf Groven i utstillingen «Kunst i Konflikt» som åpnes i Oslo rådhus lørdag. Foto: Rolf Groven 
TAR TAK: Donald Trump karikeres av maler Rolf Groven i utstillingen «Kunst i Konflikt» som åpnes i Oslo rådhus lørdag. Foto: Rolf Groven  Vis mer

Den omstridte skikkelsen avkler en godt eksponert frihetsgudinne, selve symbolet på det frie USA, og er en klar referanse til «grab them by the pussy»-uttalelsen til Trump som lekket under den amerikanske valgkampen. For å nevne noe av symbolikken.

- Jeg er spent på reaksjonene, og forventer at folk nikker gjenkjennende. Jeg skal stille ut 30 bilder. Noe nytt og noe gammelt, sier Groven.

- Selvfølgeligheter

Dagbladets kunstkritiker, Arve Rød, berømmer Groven for viljen til å ta den politiske kampen, men mener bildet gir «lite å jobbe med for tanken».

- Det er for så vidt helt ålreit at det gjøres politisk eksplisitt kunst. Men Grovens maleri er likevel kunstnerisk lite interessant. Bildet går avistegnerne i næringa, og her spiller kunsten helt klart på bortebane. Det blir bare en mengde selvfølgeligheter pakket inn på et lerret, sier Rød til Dagbladet.

Kritikeren savner en mer subtil tilnærming.

- Jeg mener kunst blir mer interessant når den inviterer betrakterens intellekt, når den gir litt motstand. Her får man bare bekreftet hva man allerede mener, alt ut fra sitt eget politiske verdensbilde, sier Rød.

Groven er kjent med uttalelsene til Rød, men ønsker ikke å svare på kritikken.

Inspirert av skader

Legen, ortopeden og maleren Lasse Efskind (72) stiller også ut en rekke bilder i Rådhuset. Den pensjonerte skøyteløperen har på sine side blant annet hentet inspirasjon fra et medisinsk opphold i Malawi i Afrika.

- Ortopedisk avdeling ved Haukeland sykehus har ved hjelp av NORAD-bistand opprettet en ortopedisk avdeling i hovedstaden, Lilongwe, hvor jeg har arbeidet. Flere av bildene mine tar utgangspunkt i skadene jeg behandlet der nede, sier Efskind til Dagbladet.

PUSSY RIOT?: Maler Tilla Dahlstrøm tar blant annet for seg kvinnen i sine malerier, som kan ses fra og med førstkommende lørdag. Foto: Tilla Dahlstrøm
PUSSY RIOT?: Maler Tilla Dahlstrøm tar blant annet for seg kvinnen i sine malerier, som kan ses fra og med førstkommende lørdag. Foto: Tilla Dahlstrøm Vis mer

Fine «bærumsfruer»

Han har utdannet seg ved Det tverrfaglige kunstinstitutt på Bekkestua i Bærum, og i arbeidet med maleriene har kunstneren sett nærmere på hvordan «fæle ting, som trafikkskader, kan bli kunst».

- Flere av bærumsfruene tålte ikke bildene mine, så det måtte henges opp en advarsel om sterke inntrykk på døra mi. Da følte jeg meg jo ganske kontroversiell, hevder 72-åringen og ler.

Kunstner Tilla Dahlstrøm beskriver bildene hun stiller ut med følgende setning: «Kvinner i verden, psykens skrekk kabinett og engler, fins de?»

- Mange kunstnere tar avstand fra politikken om dagen. Det skal være kreativt fra det indre uten politisk direkthet. Vi tre er vel av dem som mener at kunsten også skal være en hammer. Den skal slå litt, sier Efskind.

Maleriutstillingen «Kunst i Konflikt» åpner lørdag på Oslo Rådhus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling