Kunstorganisasjon i full oppløsning

Kassa er tom, krangelen intens, og tillitsvalgte og ansatte forlater i strie strømmer organisasjonen Norske Billedkunstnere. Det er brann i kunstnernes leir og denne gangen er det på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag la den nyvalgte styrelederen i Norske Billedkunstnere (NBK) Signy Haglund ned sitt verv, sammen med styremedlemmene Lars Erik Karlsen og Grethe Britt Fredriksen. De går i protest mot et styreflertall som de mener kaster bort tida med «ørkesløse og detaljorienterte» debatter. Styret er i stor grad ineffektivt og tidvis nærmest handlingslammet fordi man bruker krefter til detaljstyring og internpolitikk, skriver de tre i sitt kraftige avskjedsbrev.

Samtidig er det klart at daglig administrativ leder Geir Kragseth har sagt opp. Han ønsket i går ikke å kommentere situasjonen i foreningen. Regnskapsføreren har også nylig sagt opp.

Øverst på listen over Billedkunstnernes problemer står den lammende og katastrofale økonomiske situasjonen. Høst-utstillingen, som NBK arrangerer, gikk 300 000 under budsjett i 1995, 600 000 under budsjett i 1996. I år sviktet publikumsinntektene igjen, og i den anledning gikk Billedkunstnernes Vederlagsfond inn og lånte NBK penger. Uten dette lånet på rundt en million ville NBK i realiteten vært konkurs. Problemet er hvordan underskuddsforetaket NBK skal klare å betale gjelda tilbake. En løsning med et balansert budsjett og betalingsutsettelse for 1998 var funnet, men den gikk et flertall i styret i mot på styremøte sist onsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer