Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunstorganisasjon i full oppløsning

Kassa er tom, krangelen intens, og tillitsvalgte og ansatte forlater i strie strømmer organisasjonen Norske Billedkunstnere. Det er brann i kunstnernes leir og denne gangen er det på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag la den nyvalgte styrelederen i Norske Billedkunstnere (NBK) Signy Haglund ned sitt verv, sammen med styremedlemmene Lars Erik Karlsen og Grethe Britt Fredriksen. De går i protest mot et styreflertall som de mener kaster bort tida med «ørkesløse og detaljorienterte» debatter. Styret er i stor grad ineffektivt og tidvis nærmest handlingslammet fordi man bruker krefter til detaljstyring og internpolitikk, skriver de tre i sitt kraftige avskjedsbrev.

Samtidig er det klart at daglig administrativ leder Geir Kragseth har sagt opp. Han ønsket i går ikke å kommentere situasjonen i foreningen. Regnskapsføreren har også nylig sagt opp.

Øverst på listen over Billedkunstnernes problemer står den lammende og katastrofale økonomiske situasjonen. Høst-utstillingen, som NBK arrangerer, gikk 300 000 under budsjett i 1995, 600 000 under budsjett i 1996. I år sviktet publikumsinntektene igjen, og i den anledning gikk Billedkunstnernes Vederlagsfond inn og lånte NBK penger. Uten dette lånet på rundt en million ville NBK i realiteten vært konkurs. Problemet er hvordan underskuddsforetaket NBK skal klare å betale gjelda tilbake. En løsning med et balansert budsjett og betalingsutsettelse for 1998 var funnet, men den gikk et flertall i styret i mot på styremøte sist onsdag.

De intense uenighetene dekker ellers de fleste av forbundets aktivitetsområder. Blant konfliktene kan nevnes:

  • Striden om hvem som skal sitte i stipendkomiteene. Flertallet i NBKs sentralstyre underkjente 25. september nominasjonskomiteens arbeid. 6. november måtte styret snu i denne saken, etter å ha mottatt en vurdering fra organisasjonens egen jurist.
  • Striden om hva man skal bruke de få midlene man har til. Styreflertallet ønsker å bruke mer til fagpolitisk arbeid, og var villig til å kutte på bevilgningene til fagbladet Billedkunstneren for å få dette til. Mindretallet som gikk mente at styret ikke burde redusere tjenestene til medlemmene ytterligere.
  • Strid om arbeidsfordelingen mellom styre og administrasjon. Flertallet i styret ønsket en mer aktiv kontroll, og administrasjonen skal ha følt seg overkjørt.

Samtidig, og uten sammenheng med denne siste striden, skriver Inger Sitter i fagbladet Billedkunstneren og frasier seg sitt medlemskap. Foreningen er preget av for mye ensidig brødpolitikk og for lite samfunnsengasjement, hevder veteranen.

GÅR: Styreleder Signy Haglund legger ned vervet i protest.
Avgått styreleder i Norske Billedkunstnere Signy Haglund
Hele Norges coronakart