Kunstpausen er over

QUART (Dagbladet.no): Etter å ha herjet hitlistene på nittitallet er Stereo Mcs igjen tilkoblet rampelyset. I kveld underholder de på Quart.

- Det er vanskelig å si hva som skjer live. Men det vi vil er å groove. Det er det som er tingen, sier Nick Head (Hallam) til Dagbladet.no

Det er sju år siden han og kollega Rob B (Birch) herjet konsertveien med en rekke hits fra albumet «Connected». Nå er de tilbake, og etter en rekke festivaler i Europa sitter stereogutta i sofaen i en bakgård i Kristiansand. Men snakkinga går i mono, og det er Head som har det i kjeften. Han og vokalist Rob turnerer med albumet Down...., som fikk terningkast fire i Dagbladet tidligere i år. Da var det 10 år siden siste skiva, så ting har tatt tid. Men akkurat det bryr de seg lite om.

- Det har vært jævla mye snakk om de ti åra i pressen. Men for oss så var det ikke så viktig hvor lang tid det tok. Det vi ville var å gi ut det beste albumet som vi kunne, og det klarte vi. For oss var det best slik. Vi gjør alltid det som er best for oss.

Den samme dritten

Sjøl om det tok de lang tid å komme i gang, gikk det radig unna når de først satte fart. Ni måneder i studio, og Stereo Mcs var plateaktuelle igjen.

- Det var en låt om gangen. Vi gjorde ferdig et spor, og så neste. Slik holdt vi på til vi var ferdig med 12 låter, forteller Head.

Men etter en lang pause fra rampelyset, ser de ikke mye forandring i musikkindustrien.

- Same shit, sier Head.

- Det har jo kommet til nye sjangre de siste åra, men de er inspirert av de samme som oss. Det er ikke så stor forskjell.

Inspirasjon

Det som inspirererte Stereo Mcs til starte med musikk var hiphop. De ikke er imponert over nivået i dag, men de har sansen for grunntanken.

- Hiphop åpnet verden, og gjorde det mulig å eksperimentere med forskjellig musikk, sier Head.

- Det var en energi der som appelerte, sier Rob plutselig. Han ser opp og på oppfordring fra kompisen forteller han om inspirasjonsskildene.

- Det det som skjer i livet ditt. Alt du opplever og hvordan du forholder deg til det. Musikalsk er det alt fra Wu-Tang til Beck og obskur engelsk undergrunnsmusikk. Skjønner du, sier Rob, og stirrer så på skoa sine igjen.