Kunstsamler kjøpte låst koffert med ukjent innhold

Pris: 21 000 kroner.

KOMMENTAR TIL FINANSKRISA: Denne lukkede metallkofferten gikk for 21 000 kroner på auksjonshuset Blomquists i kveld. En tusenlapp stikker ut på venstre side - men resten av innholdet er ukjent for andre enn kunstneren selv. Faksimile: BLOMQUIST.NO
KOMMENTAR TIL FINANSKRISA: Denne lukkede metallkofferten gikk for 21 000 kroner på auksjonshuset Blomquists i kveld. En tusenlapp stikker ut på venstre side - men resten av innholdet er ukjent for andre enn kunstneren selv. Faksimile: BLOMQUIST.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg føler en global plikt for å avdekke hva dette er for noe, sier kunstsamler Rolf Stavnem til Dagbladet.no.

Tirsdag kveld fikk han tilslaget på kunstneren Morten Viskums lukkede pengekoffert på auksjonshuset Blomquist i Oslo.

Metallkofferten skal være kunstnerens kommentar til den globale finanskrisa, og etter sigende inneholde et ukjent pengebeløp.

Rolf Stavnem betalte 21 000 kroner for det tittelløse kunstverket. Så er da heller ikke Stavnem noen kunstnovise. Samleren driver nettstedet FineArt.no, som spesialiserer seg inne kjøp og salg av kunst.

- Løsning på finanskrisa
Kjøperen får ikke hendene i kofferten før i morgen. Enn så lenge har han ingen anelse om hva - eller hvor mye penger - den akutelle kofferten inneholder.

- Nei, jeg har jo egentlig ikke det. Men jeg lever i troen på at den inneholder en løsning på finanskrisa, sier Stavnem til Dagbladet.no, bare en snau time etter at han fikk tilslaget på auksjonen:

- Mange har jo spekulert i at det bare er luft i kofferten.

Når Dagbladet.no i kveld snakker med kunstneren Morten Viskum, vil han ikke svare direkte på om han er fornøyd med prisen den mystiske kofferten oppnådde.

- Et røverkjøp
- Man kan heller snu på det. Dette er første gang Blomquist ikke oppgir noen minstepris på et kunstverk. Så den kunne jo har gått for hva som helst, sier Viskum til Dagbladet.no, og fortsetter:

- IKKE ÅPNE: Kunstner Morten Viskum anbefaler kjøper å ikke åpne kofferten. Men innholdet vil han ikke si noe om. Foto: SCANPIX
- IKKE ÅPNE: Kunstner Morten Viskum anbefaler kjøper å ikke åpne kofferten. Men innholdet vil han ikke si noe om. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men jeg kan jo si så mye at vedkommende har gjort et røverkjøp.

Når det gjelder koffertens innhold, er kunstneren mer sparsom med informasjonen. Han vil heller ikke anbefale kjøperen å åpne kofferten.

- Det bør han ikke gjøre, for da ødelegger han kunstverket. Det er et konseptuelt kunstverk, sier Viskum, og fortsetter:

- Del to av dette prosjektet blir vist i Vestfossen til våren, og da vil kjøper også få litt mer peiling på hva kofferten inneholder. Dette er bare en forsmak på hva som kommer.

Morten Viskum

• Alder: 43

• Omdiskutert kunstner, blant annet kjent
for musefostre på olivenglass og fordi han maler med en død persons hånd

• Utdannet på Statens kunstakademi. Har også veterinærstudier bak seg

• Har brukt organer i kunsten sin siden 1993. Først dyreorganer, fra 1996 også organer fra mennesker

• Daglig leder av Vestfossen Kunstlaboratorium

Kilde: Dagbladets tekstarkiv

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer