Aksel Waldemar Johannessen

Kunstsamler om «glemt» norsk kunstner: - Bedre enn Munch

Aksel Waldemar Johannessen-utstilling åpner i dag.

DOKUMENTARFILM: - Jeg er snart ferdig med dokumentarfilmen om Aksel Waldemar Johannessen og Haakon Mehrens kamp for hans kunst, sier filmregissør Nils Gaup. Bildene kan denne måneden ses i Galleri Blomquist i Oslo.
 Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
DOKUMENTARFILM: - Jeg er snart ferdig med dokumentarfilmen om Aksel Waldemar Johannessen og Haakon Mehrens kamp for hans kunst, sier filmregissør Nils Gaup. Bildene kan denne måneden ses i Galleri Blomquist i Oslo. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Haakon Mehren har viet hele sitt liv til kunsten, og spesielt til den han mener er Norges største kunstner - fullt på høyde med Edvard Munch, Aksel Waldemar Johannessen.

FILLEFRANS: - Ingen kunne male fillefranser, bomser og de aller nedeste på rangstigen i samfunnet som Aksel Waldemar Johannessen, sier Haakon Mehren. Foto: Anders Grønneberg
FILLEFRANS: - Ingen kunne male fillefranser, bomser og de aller nedeste på rangstigen i samfunnet som Aksel Waldemar Johannessen, sier Haakon Mehren. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg vokste opp med originale Munch-bilder på gutterommet hjemme hos Rolf Stenersen, men få kunstnere har grepet meg som Aksel Waldemar, sier Mehren.

Et kunstgeni

Kunstkjenneren kan ikke få fullrost det geniet han mener Aksel Waldemar Johannessen var.

- Som maler var han bedre enn Munch. Nå avslutter jeg et 27 år langt arbeid for å løfte hans kunst fram i lyset, sier Mehren.

Han sikter til utstillingen med 30 bilder av kunstneren, som døde 41 år gammel i 1922, i lokalene til Blomquist i Tordenskioldsgate i Oslo.

KORSFESTELSEN: Filmregissør Nils Gaup blir inspiret av Aksel Waldemar Johannessens bilder, som dette kristusbilde - et selvportrett med deler av Oslo i bakgrunn. - Golgata er over alt, sier han. Foto: Anders Grønneberg
KORSFESTELSEN: Filmregissør Nils Gaup blir inspiret av Aksel Waldemar Johannessens bilder, som dette kristusbilde - et selvportrett med deler av Oslo i bakgrunn. - Golgata er over alt, sier han. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

I verdensklasse

Aksel Waldemar Johannessens verker er vist på Dogepalasset i Venezia og Leopold Museum i Wien til strålende mottagelse. I Norge blir han kalt kalt «den glemte kunstneren», men er i utlandet omtalt som en kunstner i verdensformat.

Mehren har satt som betingelse for kunstgaven til Oslo kommune at Aksel Waldemar Johannessens bilder skal inngå i Stenersensamlingen, som forvaltes av kommunen.

Aksel Waldemar Johannessen

  • Født 26. oktober 1880 på Kampen i Oslo (Kristiania) - død 25. oktober 1922.
  • Maler og grafiker, blir ofte kalt «den glemte kunstner».
  • Malte arbeiderklassen og samfunnets tapere, var knyttet til Bondeungdomslaget i Oslo og Det Norske Teatret.
  • Designet bunader, bl.a. Valdresbunaden og sammen med Hulda Garborg.
  • I utlandet omtalt som en kunstner av verdensformat.
  • Nils Gaup lager film og dokumentar om kunstneren og kampen til Haakon Mehren.

- Samme år som Aksel Waldermar døde, i 1922, klarte han dødssyke kone å lage en utstilling her på Blomquist. Etter hennes død gikk kunstneren i glemmeboken, inntil jeg kom over en rekke av hans biler i 1990. I 1992 viste vi på nytt bildene hans på i Blomquists lokaler, og siden er de blitt stilt ut en rekke steder i Europa, sier Mehren.

Beundret av Munch

Han legger til at Munch og kunstkritiker Jappe Nilsen var beundrer av Aksel Waldemar.

- Da Munch fikk se utstillingen i 1922, skal han ha sagt at «det ikke lages bedre bilder i Norden i dag», sier Mehren.

NYTT: - Dette bildet dukket opp for én måned siden, sier Haakon Mehren om disse to fattigjentene i vinterkulda.
 Foto: Anders Grønneberg
NYTT: - Dette bildet dukket opp for én måned siden, sier Haakon Mehren om disse to fattigjentene i vinterkulda. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Filmskaper Nils Gaup er blant dem som har fått øynene opp for Aksel Waldemar etter en utstilling i Wien i 2007.

- Historien om Aksel Waldemar Johannessen er veldig spennende, sier Gaup og Mehren, som mener Johannessen er blitt motarbeidet av norsk kunstelite.

Dokumentar og kinofilm

I løpet av høsten gjør Gaup de siste opptakene av det som skal bli en dokumentar om kunstneren.

HJELPERE: Haakon Mehren får hjelp av William Nygaard og Georg Fredrik Rieber-Mohn (t.h.) i forhandlingene med Oslo kommune. Foto: Anders Grønneberg
HJELPERE: Haakon Mehren får hjelp av William Nygaard og Georg Fredrik Rieber-Mohn (t.h.) i forhandlingene med Oslo kommune. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Den vil bli klar i løpet av våren 2018. Jeg holder også på med en spillefilm om ham med en manusforfatter jeg ikke vil si navnet på - og jobber for å finansiere den, sier Gaup.

En annen stor eier av Aksel Waldemars kunst, er investor og kunstsamler Christen Sveaas, som har egne museumsplaner for sine bilder.

Aksel Waldemar Johannessen-utstillingen i Galleri Blomquist vises fram til 1. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer