Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunststudenter i ny klemme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prorektor Anne Borg hadde «et nytt slott i sikte», og statsråd Jon Lilletun siterte Tor Jonssons ord om at «lengsla bygde katedralar», da Kunsthøgskolen i Oslo holdt sin store konferanse om kunstnernes utdanning i neste århundre for en måned siden. Der og da fortonte statens satsing på kreativ kompetanse seg som et prioritert område.

  • Perspektivet er ikke bare mer prosaisk - men direkte nedslående - for dem som står i studiesituasjonen. I fjor forsvant nesten halvparten av kunstfagstipendet, slik at den ferdigutdannete under den desimerte ordningen vil få tynget gjeldsbyrden med bortimot 100000 kroner. Nå vil etableringsfasen for de nyklekte kunstnerne bli enda verre, ettersom de tidligere stipendmidler for etterutdanning - som i praksis gikk ut på spesialisering i inn- og særlig utland - ser ut til å bli borte. En slik fordypningsfase med sikte på å høyne den enkeltes kompetanse innenfor et spesialområde, har ikke minst betydning når det gjelder egenstudium utenlands eller på eksterne kurser etter endt utdanningsløp ved hjemlige kunsthøgskoler.
  • Paradoksalt nok skjer denne forverringen ved at forvaltningsansvaret for midlene (som ifølge stortingsproposisjon nr. 1 fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet er på 1,4 millioner kroner) overføres fra Lånekassen til kunsthøgskolene i Bergen og Oslo - men ikke til Trondheim. «Målsettingen med tilskuddsordningen er å utvikle et mer systematisk etterutdanningstilbud for kunstnerne,» heter det på proposisjonens papir. Videre heter det - ifølge samme skriv - at «departementet vil fastsette tildelingskriterier og kontroll- og oppfølgingsrutiner i forbindelse med overføringen».
  • Haken ved dette er at den nye ordningen hvor kunsthøgskolene får ansvaret for behandlingen av etterutdanningsstipend, tidligst trer i kraft fra høsten. Dette har resultert i at mange av vårens avgangsstudenter - med ferdige planer for studier og anbefalte søknader til læresteder i utlandet - nå får beskjed om at de ikke kommer i betraktning, og blir uforskyldt stående uten statlige midler. Lånekassen henviser til departementet, hvor det etter hva Dagbladet erfarer er full forvirring om nyordningen og ennå ikke planer om noe nytt regelverk. Ansvaret fordufter, og fagre ministerløfter løser seg opp som luftslott.