«Stories from Norway»

Kunsttyv Pål Enger om «Skrik»-tyveriet i ny musikalsk sketsj: - Det var ikke politi i Oslo

Skylder på OL i Lillehammer i ny musikalsketsj fra Ylvis-brødrene.

SKYLDER På OL: I mandagens episode av Ylvisbrødrenes «Stories from Norway» har kunsttyven Pål Enger sin egen forklaring på hvorfor politiet aldri fakket ham den natta han stjal Edward Munchs «Skrik» fra Nasjonalgalleriet. Han legger skylda på OL. Video: Bilder med tillatelse fra TV Norge Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Året er 1994. Det er åpningsdagen for Lillehammer-OL. Mens hele Norge forbereder seg til to uker med vintersport og folkefest, skjer det noe helt annet i hovedstadens undergrunn.

Ved Nasjonalmuseet i Oslo setter en mann en stige opp mot veggen, klatrer opp og knuser et vindu. Han klatrer inn og tar med seg det mest verdifulle maleriet av Edward Munch, «Skrik».

Det er Pål Enger som har stjålet bildet. Det hele er over på 50 sekunder.

I Ylvis' «Stories from Norway» som sendes mandag kveld, ser brødrene med skråblikk på det som er blitt et av Norges aller mest kjente tyverikupp.

Pål Enger selv gjør også en gjesteopptreden, der han spøker med hvordan det var mulig for ham å gjennomføre det råfrekke kunstkuppet.

Se video øverst i saken!

- Da skal det bildet bort!

Pål Enger ble seinere dømt til sju års fengsel for tyveriet, og i dag er han viden kjent for handlingene han begikk den natta for 24 år siden. Han har tidligere sagt han hadde vært som besatt av «Skrik» siden 80-tallet.

Enger er også kjent for andre kunsttyverier, og har sittet i fengsel flere ganger. I sketsjen med Ylvis harselerer han med det enorme begjæret han hadde for å ha maleriet i sin besittelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer