Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Stories from Norway»

Kunsttyv Pål Enger om «Skrik»-tyveriet i ny musikalsk sketsj: - Det var ikke politi i Oslo

Skylder på OL i Lillehammer i ny musikalsketsj fra Ylvis-brødrene.

SKYLDER På OL: I mandagens episode av Ylvisbrødrenes «Stories from Norway» har kunsttyven Pål Enger sin egen forklaring på hvorfor politiet aldri fakket ham den natta han stjal Edward Munchs «Skrik» fra Nasjonalgalleriet. Han legger skylda på OL. Video: Bilder med tillatelse fra TV... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Året er 1994. Det er åpningsdagen for Lillehammer-OL. Mens hele Norge forbereder seg til to uker med vintersport og folkefest, skjer det noe helt annet i hovedstadens undergrunn.

Ved Nasjonalmuseet i Oslo setter en mann en stige opp mot veggen, klatrer opp og knuser et vindu. Han klatrer inn og tar med seg det mest verdifulle maleriet av Edward Munch, «Skrik».

Det er Pål Enger som har stjålet bildet. Det hele er over på 50 sekunder.

I Ylvis' «Stories from Norway» som sendes mandag kveld, ser brødrene med skråblikk på det som er blitt et av Norges aller mest kjente tyverikupp.

Pål Enger selv gjør også en gjesteopptreden, der han spøker med hvordan det var mulig for ham å gjennomføre det råfrekke kunstkuppet.

Se video øverst i saken!

- Da skal det bildet bort!

Pål Enger ble seinere dømt til sju års fengsel for tyveriet, og i dag er han viden kjent for handlingene han begikk den natta for 24 år siden. Han har tidligere sagt han hadde vært som besatt av «Skrik» siden 80-tallet.

Enger er også kjent for andre kunsttyverier, og har sittet i fengsel flere ganger. I sketsjen med Ylvis harselerer han med det enorme begjæret han hadde for å ha maleriet i sin besittelse.

- Jeg husker jeg satt på Ullersmo og sona en dom. Så sier han Samaranch at «the decicion is Lillehammer». Og da bare ... tenkte jeg ... da skal det bildet bort, sier Enger, og slår hendene sammen.

«LANGRENNSFAR»: Se Ylvis-brødrenes musikkvideo om Petter Northug her, fra deres aktuelle TV-program «Stories of Norway» på TV Norge. Vis mer

- Du stjæler ikke bare bildet. Du stjæler liksom OL også, sier Enger, som tidligere har uttalt at én av grunnene til at han tror han kunne komme unna med å stjele «Skrik» var at «politistyrkene hadde andre prioriteringer».

At det var få politifolk igjen i Oslo, er kjent fra tidligere. I sketsjen med Ylvis går Enger enda lenger, og hevder at det ikke fantes en eneste politimann i hovedstaden fordi alle var så opptatt av OL.

- Det var ingen igjen i Oslo. Det var ikke politi i Oslo. Alle var på Lillehammer, hevder Enger, akkompagnert av musikk og gjøgling fra Ylvis-brødrene.

Tidlig kriminell

Pål Enger var under oppveksten medlem av den kriminelle Tveita-gjengen, og sonet sin første dom som 19-åring på Ullersmo fengsel, den gangen for vinningskriminalitet.

I 1988 klatret Enger inn et vindu på Munch-museet og stjal maleriet «Vampyr» av Edward Munch. Senere samme år utførte han et stort innbrudd i en gullsmedbutikk. I desember 2015 ble Enger siktet for å ha stjålet 17 Pushwagner-malerier fra galleriet Fineart på Aker Brygge i Oslo.

Enger har på sin side hele tiden holdt på at han bare stjal fem trykk av Pushwagners «Nightlife», og at han solgte fire av dem.

Maleriet ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i februar 1994.

I mai samme år kom det til rette igjen, etter en nervepirrende undercoveraksjon, med assistanse fra blant andre Scotland Yard.

I etterkant av dette ble Pål Enger arrestert. Totalt blir fire menn siktet og tiltalt i «Skrik»-saken,men bare Enger blir dømt - men for heleri og ikke for selve tyveriet.

Tyveriet av «Skrik» tilsto Enger først i 2008. Inntil da hadde han nektet for å ha noe med det å gjøre.

Musikalske parodier

Dagbladets Marie Kleve ga «Stories from Norway» terningkast fem. Hun kalte den «umiskjennelig Ylvis - på sitt aller beste: Absurd humor og gjennomførte musikalske parodier på Norge og nordmenn, og på musikal- og dokumentarsjangeren.»

Hver episode av tv-serien er en frittstående musikal som tar for seg en sak fra virkeligheten.

POLITIET: Vegard og Bård Ylvisåker skildrer med musikalske parodier ulike nyhetshendelser fra Oslo. I mandagens episode presenterer kunsttyv Pål Enger sin egen forklaring på hvordan han kunne ta seg inn på Nasjonalgalleriet uten å bli stoppet. Foto: Skjermpdump / TV Norge
POLITIET: Vegard og Bård Ylvisåker skildrer med musikalske parodier ulike nyhetshendelser fra Oslo. I mandagens episode presenterer kunsttyv Pål Enger sin egen forklaring på hvordan han kunne ta seg inn på Nasjonalgalleriet uten å bli stoppet. Foto: Skjermpdump / TV Norge Vis mer

- Vi har forsøkt å velge saker og hendelser som sier noe om Norge, men vi har gjort det vår måte, fortalte Vegard Ylvisåker i forbindelse med lanseringen av programmet.

Han forklarer at det har vært interessant å lage tungt drama rundt noe lite. I det nye programmet ønsker de å gi de små tingene veldig stor oppmerksomhet

- Av og til kan man sammenligne Norge med en treåring som skal kle på seg selv. Buksa kommer på bak fram og skoa på feil fot. Noen ganger tar vi rett og slett på oss for store oppgaver, og vi blir det lille landet i nord som prøver så godt vi kan, sier Vegard Ylvisåker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!