Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Cornelius Jakhelln

Kunstutstilling anmeldt for trusler

«Angel of Death» skaper heftig diskusjon i Kristiansand.

KUNSTAKTUELL: Cornelius Jakhelln har i juni hatt separatutstillingen «Angel of Death» ved galleri Arteriet i Kristiansand. Det har det blitt bråk av. Foto: Tronn Hansen
KUNSTAKTUELL: Cornelius Jakhelln har i juni hatt separatutstillingen «Angel of Death» ved galleri Arteriet i Kristiansand. Det har det blitt bråk av. Foto: Tronn Hansen Vis mer

- Det råder en frykt- og trusselkultur i Kristiansand, sier kunstner, musiker og forfatter Cornelius Jakhelln, også kjent under alteregoet Sturmgeist.

Han fikk beskjed fra politiet om at en ukjent person har anmeldt hans pågående separatutstilling «Angel of Death» for trusler.

Kunstverkene til Jakhelln henger i Kristiansand-galleriet Arteriet. Det var lørdag 13. juni kunstneren fant brevet fra politiet i postkassa, forteller han. Dagbladet har sett brevet, hvor det samtidig opplyses om at anmeldelsen er henlagt.

- En rasende utstilling

Jakhelln mener overfor Dagbladet at anmeldelsen fletter seg inn i den komplekse utviklingen av det offentlige ordskiftet i Kristiansand de siste åra, hvor han mener ytringsfriheten er blitt satt under press.

- «Angel of Death» er en rasende utstilling, som i et ønske om å få dette trakasseringskammeret av et debattklima som regjerer i Kristiansand til å implodere, bruker ekstreme virkemidler, sier Jakhelln.

Med ekstreme virkemidler mener han blant annet bruk av hakekors og sterke uttrykk, en kunstnerisk referanse til åpne og skjulte «fascistiske» tendenser som Jakhelln synes har preget ordskiftet i sørlandets hovedstad, sier han.

Enkelte har reagert sterkt på utstillingen, blant annet nettstedet Argument Agder, som har publisert en lang rekke innlegg med regelrett slakt.

Der beskyldes Jakhelln for å bruke holocaust og nazismen for eget forgodtbefinnende. Også anonyme nettskribenter tilknyttet Sørlandsnyhetenes Facebook-side kritiserer Jakhellns utstilling.

Sørlandsnyhetene

Den omstridte Facebook-siden Sørlandsnyhetene (SN), startet av blant annet forretningsmann og blivakker.no-gründer, Einar Øgrey Brandsdal i 2018, har i lang tid kritisert aktører i Kristiansands næringsliv og politiske miljø gjennom til dels anonyme artikler.

Folk er hengt ut som både løgnere og korrupte, og siden ble på et tidspunkt stengt ned, før den dukket opp igjen. Brandsdal gikk ut høsten i fjor og sa at han ikke lenger er involvert i nettstedet.

Kritikken har i stor grad handlet om det SN-skribentene kaller «kameraderi». Motstand mot byens nye kunstsilo har også vært blant hjertesakene til sidens bidragsytere

Falske nyheter og kontroversielle påstander spredt av Sørlandsnyhetene er også diskutert som en av grunnene til Kristiansands politiske skifte ved kommunevalget høsten 2019, da Demokratene og Folkelista til sammen fikk nesten 20 prosent av stemmene i kommunen.

- Forsøk på sensur

Etter at daglig leder ved Kristiansand kunsthall, Cecilie Nissen, delte en artikkel avisa Fedrelandsvennen har skrevet om åpningen av Jakhellns utstilling, på Facebook skjedde det noe ubehagelig, sier hun til Dagbladet.

- Lederen av Kristiansand Venstre ble kontaktet av en som mente partiet burde «ordne opp med meg», og at jeg burde få en reprimande. Jeg opplever det som et forsøk på sensur, sier Nissen.

Nissen navngir personen som skal stå bak den angivelige samtalen. Da Dagbladet tar kontakt, sier vedkommende at han, som frustrert Venstre-velger, «sendte en melding til Kristiansand Venstre og Venstre sentralt».

I meldingen stilte han seg kritisk til at Cecilie Nissen, som Venstre-politiker, støtter opp om en utstilling «som går til angrep på en persons mor». I beskrivelsen av kunstutstillingen til Cornelius Jakhelln står det at han gjennom bildene tar et oppgjør med en han hevder mobbet ham i barndommen. «Sønn av en hore» står skrevet på et av bildene.

UTSTILLING: Jakhelln tar et oppgjør med en mobber fra barndommen i «Angel of Death». Foto: Tronn Hansen
UTSTILLING: Jakhelln tar et oppgjør med en mobber fra barndommen i «Angel of Death». Foto: Tronn Hansen Vis mer

Men Nissen delte ikke omtalen i kraft av å være politiker, sier hun.

- Jeg er bare et vanlig medlem av Venstre, uten noen framtredende rolle i Kristiansand-politikken, men det er sånn de holder på, Sørlandsnyhetene og deres støttespillere, fortsetter Nissen.

Til Dagbladet uttrykker personen Nissen navngir avsky overfor Sørlandsnyhetene.

- En mørk bygd

Cornelius Jakhelln fortviler over hjembyen Kristiansand og reaksjonene på separatutstillingen.

- Fødebyen min framstår som en mørk bygd, som reagerer slik på kunst, sier Jakhelln, som flyttet hjem for noen år tilbake etter mange år i Berlin.

Sørlandsnyhetene gir han det glatte lag.

- Sørlandsnyhetene og hetsen som utgikk fra den såkalte «silogjengen» har bidratt til et klima av mistillit og frykt i byen. Jeg sammenlikner det med en informasjonskrig, et digitalt overgrep mot Kristiansands sivilbefolkning, sier Jakhelln og fortsetter:

- Jeg håper man kan komme tilbake til tiden da saklighet og debattkultur ikke var fremmedord. Jeg har også sagt og skrevet ting jeg har angret på, men det er konsekvensen.

Man blir defensiv og provosert av et slikt klima, mener kunstneren.

- Derfor har jeg gjort utstillingen så ekstrem. De siste åra i Kristiansand har vært som en hjemme alene-fest for ansvarsløse drittunger. En voksen må komme på banen å avslutte leken, fortsetter han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!