Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kupper Cappelens julestjerner

Bokklubben Nye Bøker presenterer for siste gang en høstliste med enerett på bestselgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sindre Guldvog i Cappelen synes det er ergerlig at bokklubbene ikke har tatt hensyn til de nye bestemmelsene fra Konkurransetilsynet.

- Den nye bestemmelsen fra Konkurransetilsynet trer ikke i kraft før 1. juli. Ved å inngå alle forfatteravtaler før dette tidspunktet har bokklubben igjen sikret seg de beste forfatterne alene. Jeg synes det er underlig at bokklubbene gjør dette med vitende og vilje, sier Sindre Guldvog, administrerende direktør i Cappelen.

Beklagelig

I mai fikk Cappelen medhold fra Konkurransetilsynet om at De norske Bokklubbene misbruker sin markedsmakt. Cappelen vil ha mulighet til å tilby bestselgerne i sin egen bokklubb, men har blitt hindret av den såkalte karensavtalen som gir en bokklubb enerett til å gi ut en tittel i et visst antall år. Konkurransetilsynet har vedtatt å oppheve karensavtalen og la alle bokklubber tilby bestselgere samtidig fra 1. juli.

- Dette er først og fremst beklagelig for de forfatterne som ikke får mulighet til å utgi bøkene sine i flere bokklubber, sier Guldvog.

Fire av de ni titlene på høstlista til Bokklubben Nye Bøker er fra Cappelen. Lars Saabye Christensen, Anne Holt, Torgrim Eggen og Ingvar Ambjørnsen er alle gull verdt for Cappelen, men ikke når det gjelder bokklubbsalg.

Da Lars Saabye Christensen solgte 100000 bøker gjennom De norske Bokklubbene, satt Cappelen igjen med en halv million, mens De norske Bokklubbene tjente 30 millioner kroner.

Det magre resultatet blir ekstra provoserende for Cappelen, fordi konkurrentene Aschehoug og Gyldendahl eier størstedelen av de norske bokklubbene.

Fortløpende beslutninger

Kristenn Einarsson, direktør i De norske Bokklubbene, er overrasket over Guldvogs utspill.

- Jeg synes dette er et underlig utspill fra Guldvog. Vi har lojalt fulgt Konkurransetilsynets vedtak.

- Men ville det ikke være naturlig å inngå noen avtaler etter 1. juli?

- Forlagene sender fortløpende manus til oss, og vi tar fortløpende beslutninger. De bøkene vi har bestemt oss for å satse på, er så spennende at vi sender ut kontrakter til forfatterne med en gang.

Einarsson viser også til at bokklubbene sammen med Forfatterforeningen har anket Konkurransetilsynets vedtak inn for Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

- Forfatterforeningen er enige med oss i at det tjener forfatteren å komme ut i en bokklubb. Derfor har vi gått sammen om å anke vedtaket.

Bokklubbsystemet er i dag den største formidlingskanalen av skjønnlitteratur i Norge, over 70 prosent distribueres gjennom bokklubbene. Med sine 270000 medlemmer er høstlista fra Bokklubben Nye Bøker svært bestemmende for hva som ligger på de fleste norske nattbord til høsten.

MESTSELGENDE: Bare et år etter suksessen med «Halvbroren» er det varslet en ny stor roman fra Lars Saabye Christensen. «Maskeblomstfamilien» handler om Adrian som vokser opp med skrudde familieforhold, og som må finne ut hvem han er.