Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kupper kinosalen

LOS ANGELES (Dagbladet): Skuespilleren Gene Hackman (72) har gitt opp livet som pensjonist, og arbeider mer enn noen gang. Forrige uke dukket «Bak fiendens linjer» opp på norske kinoer, og fredag var det norgespremiere på «Kuppet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gene er et arbeidsjern. Han er aktuell med «The Royal Tenenbaums», «Kuppet», «Meksikaneren» og «Heartbreakers» - og mannen er over 70 år! Det er imponerende, sier Owen Wilson til Dagbladet.

Wilson spiller mot Hackman i «Bak fiendens linjer», årets første krigsfilm-bidrag fra Hollywood.

Filmen har ikke begeistret kritikerne på noen side av Atlanteren, og Dagbladets anmelder ga den en treer på terningen. Men Hackman blir i det minste trukket fram som et lyspunkt.

«Bak fiendens linjer» blir karakterisert som en «Top Gun i Bosnia», og handler om piloten Chris Burnett som kommer bak fiendens linjer under krigen i Bosnia. Admiral Reigart, tolket av Hackman, får i oppdrag å få ham ut av krigssonen.

Ny Oscar?

Også i «Kuppet», som fikk en firer på terningen av Dagbladets anmelder sist fredag, blir Hackman trukket fram som et pluss. Både Hackman og Wilson får dessuten mye ros for komedien «The Royal Tenenbaums», som kommer opp på kino i Norge seinere i år.

H ackman sikret seg en Golden Globe-statuett for beste mannlige hovedrolle i komedie for rollen som Royal O'Reilly Tenenbaum i filmen, som er skrevet av Wilson og hans mer kjente kompanjong Wes Anderson. De to er ifølge tipsene også blant kandidatene for beste filmmanuskript foran årets Oscar. Wilson spiller også i filmen.

- Vi er nok mer spent på hvordan det går med «The Royal Tenenbaums» enn «Bak fiendens linjer», medgir Wilson.

- Men gudene skal vite at vi jobbet med denne filmen, og vi gjorde vårt ytterste.

Problemer

Hackman ble en av de ledende skuespillerne i Hollywood etter at han i 1972 fikk Oscar for «Brennpunkt New York», men han brukte mer penger enn han hadde og fikk problemer. Med sju millioner dollar i gjeld sleit han seg ut av krisa først i midten av 80-åra, men Dustin Hoffmans bestevenn fikk en solid revansj med Clint Eastwoods western «Nådeløse menn» i 1992. Han fikk Oscar for rollen som den sadistiske sheriffen Little Bill Daggett, en rolle han egentlig takket nei til.

Siden har Hackman forsøkt å trappe ned karrieren, men han har gitt opp.

- Jeg har skjønt at det er dette yrket som holder meg i live. Jeg føler meg aldri så levende som når jeg står foran kameraet, sier han.

ADMIRAL: Gene Hackman i «Bak fiendens linjer», som hadde norgespremiere forrige fredag.
NY KOMEDIE: Gene Hackman i «The Royal Tenenbaums», som har premiere seinere i år.
Hele Norges coronakart