Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kupper svenske stjerner

Finn Kalvik (53) mener han har gjort et kupp når han nå får drahjelp fra både ABBAs Benny Andersson (53) og den svenske visesangeren Cajsa Stina Åkerström (32) på sitt kommende album.

Etter fem års stillhet er det svenskene som skal hjelpe Finn Kalvik å gjenerobre tronen som Norges visekonge.

Han er overbevist om at han har gjort litt av et kupp når han skal debutere i duettsammenheng med en av Sveriges mest populære kvinnelige artister.

- Da jeg møtte Cajsa Stina første gang, var hun bare fem år gammel, forteller Kalvik. Han var på turné med Cajsa Stinas far, Fred Åkerström. Åkerström samarbeidet nært med Kalvik og var en av Sveriges største trubadurer fram til han døde i 1985. Ti år seinere kom datterens debutalbum.

- En dag jeg hørte på radioen, var hun der. Hun var blitt voksen og sang så fint. Selv om jeg har jobbet med faren hennes på 70-tallet, var jeg sikker på at hun hadde altfor mye å gjøre til å kunne være med på plata mi. Men det kunne hun!

Fem års stillhet

Duetten med Cajsa Stina betyr mye for Kalvik.

- Det var veldig artig å møte henne, og vi var sammen to dager i det gamle ABBA-studioet. Og så passet det så bra med en duett på «Trøstevise» som Benny Andersson har skrevet.

Finn Kalvik er tilbake etter fem års stillhet. Nå har han skiftet plateselskap og hentet inn produsentene Ole Evenrud, Tomas Siqveland og Stein Berge Svendsen. Og fått kompisen Vebjørn Sand til å male et portrett til å ha på platecoveret.

Rett fra levra

Men noe er ved det gamle, låtene handler fortsatt om oppbrudd og lengsler.

- Det er viktig å skrive om ting man kan noe om. Livet er ikke så lett. Jeg har vært helt åpen denne gangen, mer enn noensinne. Det er nesten utleverende. Å få til et samliv med en kvinne, det har jeg mange synspunkter på.

Kalvik benekter at han henger ut ekskjærester.

- Jeg skriver ikke noe dritt om ekskjærestene. Det er mer rett fra levra om erfaringene fra det å ha et forhold til en kvinne. Jeg har funnet ut at kvinner er til utvortes bruk. Du kan bli dypt såret hvis du tar dem helt inn, sier Finn Kalvik.

Utenom en relativt ufrivillig gjesteopptreden i «Åpen post» på NRK har Kalvik vært anonym som artist i en årrekke nå.

- Jeg har holdt på hele tida de fem siste årene. Men det ble mye maling, jeg ble stående med penselen et par år. Nå kommer musikken først, og landskapsmaleriene deretter.

SYNGER SAMMEN MED SVENSKE: Finn Kalvik synger sammen med svenske Cajsa Stine Åkerstrøm. Resultatet er en singel som kommer 11. september.
THANK YOU FOR THE MUSIC: Abbas Benny Andersson (t.v.) har skrevet «Trøstevise» til Kalviks neste album.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media