DEBATT

Kuppet i Kreml

Fredag er det 25 år siden statskuppet som ble begynnelsen på slutten for USSR. Hans-Wilhelm Steinfeld forteller hvordan han opplevde de dramatiske dagene.

I NORGE: På Fornebu 6. juni 1991 blir Mikhail Gorbatsjov konfrontert av Hans-Wilhelm Steinfeld med at sovjetiske tanks kvelden før nok en gang hadde omringet parlamentet i Vilnius. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

I NORGE: På Fornebu 6. juni 1991 blir Mikhail Gorbatsjov konfrontert av Hans-Wilhelm Steinfeld med at sovjetiske tanks kvelden før nok en gang hadde omringet parlamentet i Vilnius. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Berlinmurens fall ga 100 millioner europeere friheten fra ettpartistaten. Statskuppet i Kreml 19. august 1991 ble begynnelsen på slutten for supermakten USSR. Det ga 300 millioner mennesker frihet fra ettpartisystemet.

Åsgårdstrand 13. august: Folk hadde pyntet seg til mitt foredrag i Sjømannsforeningen denne dagen. Men Leonid Gurjèvitsj og hans Ljudmila kom samtidig på hyttebesøk i Borre for fire dager. Mens våre koner kokte krabber, tok jeg denne Jeltsin-politikeren med i båten fra bryggen til Åsgårdstrand. Leonid spurte hva som lå ute på Bastøy? Spøkefullt svarte jeg «Norges Arkhipelag Gulag!» Da han likevel oppfattet at dette virkelig var et fengsel, trodde ikke arkitekten bak Boris Jeltsins seier som formann for det øverste sovjet i den russiske sovjetrepublikken i 1990, sine egne øyne. På trappen til Sjømannsforeningen sto den gamle russeren og sjøfly-instruktøren Bulukhin og sang den førrevolusjonære nasjonalsangen «Gud bevare Tsaren» for min venn. Siden en av Jeltsins viktigste støttespillere og formann for utenrikshandelskomiteen troppet opp, begrenset jeg meg til rollen som tolk. De fremmøtte spurte litt nervøst Gurjèvitsj om verdens mest populære politiker, Mikhail Gorbatsjov, satt trygt? «Tryggere enn han fortjener!» – svarte denne representanten for den øverste sovjetmakten i Russland. Så ga han et nærbilde av motsetningene i Kreml, som tårnet seg opp fra oktober 1990, herunder kampen mot det kommunistiske maktmonopolet, § 6 i den sovjetiske grunnloven. 18. august 1991 dro Ljudmila og Leonid hjem igjen til Moskva fra Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer