Kuppmakere til Freedom Forum

MENNESKERETTIGHETER: Leopoldo López ledet arrestasjonen av justisministeren under militærkuppet i Venezuela i 2002. Nå har Civita og Kristin Clemet invitert ham som frihetshelt.

INVITERT TIL OSLO: Leopoldo López. Foto: AP/Scanpix
INVITERT TIL OSLO: Leopoldo López. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FRIGJØRINGSHELTEN Lech Walesa kommer. Det frigitte gissel Ingrid Betancourt og sjakkmesterdissidenten Garry Kasparov kommer. Både Nobels fredssenter og Kjell Magne Bondeviks Oslo-senter for fred og menenskerettigheter støtter opp om arrangementet. Det er noe høystemt i luften når Oslo Freedom Forum i dag holder pressekonferanse på Grand Hotell, før en mottakelse i Oslo Rådhus. Ambisjonene er høye. Men er dette forumet virkelig hva det utgir seg for å være?

Blant årets profilerte talere finnes noen rulleblad som burde vekke uro hos Bondevik, Utenriksdepartementet og andre støttespillere for frihetsforumet som blant andre Civita står bak. To av årets «Voices of Freedom» var så sent som i 2002 delaktige i militærkuppet mot Venezuelas folkevalgte president.

DEN 10. APRIL 2002 gikk en rekke generaler fra Venezuelas væpnede styrker ut og krevde den lovlig valgte presidenten og regjeringens avgang. Amnesty International beskriver hendelsesforløpet slik: «Under den påfølgende krisen, tvang høyre militærbefal presidenten ut av sitt embete og satte ham i arrest. Etter kuppet ble en de facto sivil-militærjunta etablert under ledelse av Pedro Carmona, leder for arbeidsgiverforeningen Fedecamaras. De facto-regjeringen utstedte drakoniske dekreter, inkludert oppløsning av Nasjonalforsamlingen, og summariske avsettelser av høyesterett, statsadvokaten og sivilombudsmannen. Politiet gjennomførte raid mot hjemmene til en rekke av president Chávez' tilhengere. ». Norge, det internasjonale samfunn og selv USA under George W. Bush fordømte kuppet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer