Kuppmakere til Freedom Forum

MENNESKERETTIGHETER: Leopoldo López ledet arrestasjonen av justisministeren under militærkuppet i Venezuela i 2002. Nå har Civita og Kristin Clemet invitert ham som frihetshelt.

INVITERT TIL OSLO: Leopoldo López. Foto: AP/Scanpix
INVITERT TIL OSLO: Leopoldo López. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FRIGJØRINGSHELTEN Lech Walesa kommer. Det frigitte gissel Ingrid Betancourt og sjakkmesterdissidenten Garry Kasparov kommer. Både Nobels fredssenter og Kjell Magne Bondeviks Oslo-senter for fred og menenskerettigheter støtter opp om arrangementet. Det er noe høystemt i luften når Oslo Freedom Forum i dag holder pressekonferanse på Grand Hotell, før en mottakelse i Oslo Rådhus. Ambisjonene er høye. Men er dette forumet virkelig hva det utgir seg for å være?

Blant årets profilerte talere finnes noen rulleblad som burde vekke uro hos Bondevik, Utenriksdepartementet og andre støttespillere for frihetsforumet som blant andre Civita står bak. To av årets «Voices of Freedom» var så sent som i 2002 delaktige i militærkuppet mot Venezuelas folkevalgte president.

DEN 10. APRIL 2002 gikk en rekke generaler fra Venezuelas væpnede styrker ut og krevde den lovlig valgte presidenten og regjeringens avgang. Amnesty International beskriver hendelsesforløpet slik: «Under den påfølgende krisen, tvang høyre militærbefal presidenten ut av sitt embete og satte ham i arrest. Etter kuppet ble en de facto sivil-militærjunta etablert under ledelse av Pedro Carmona, leder for arbeidsgiverforeningen Fedecamaras. De facto-regjeringen utstedte drakoniske dekreter, inkludert oppløsning av Nasjonalforsamlingen, og summariske avsettelser av høyesterett, statsadvokaten og sivilombudsmannen. Politiet gjennomførte raid mot hjemmene til en rekke av president Chávez' tilhengere. ». Norge, det internasjonale samfunn og selv USA under George W. Bush fordømte kuppet.

Mannen som ledet den væpnede arrestasjonen av justisministeren under militærkuppet heter Leopoldo López. López gikk sammen med resten av ledelsen i partiet Primero Justicia like før kuppet ut på TV og stilte ufravikelig krav om at nasjonalforsamlingen, sentralbanksjefen, riksadvokaten og den folkevalgte presidenten måtte vekk, for å få landet ut av «den fastlåste situasjonen». Kort tid senere rullet panservognene gjennom hovedstaden.

I en film på Manifest Analyses nettsider kan man se Leopoldo López arrestere justisministeren. Under Oslo Freedom Forum opptrer han som «Hero of Human Rights».

EN ANNEN AV Kristin Clemets gjester heter Marcel Granier. Graniers priate TV-kanal RCTV spilte en viktig rolle i militærkuppet. Midt under selve kupphandlingene, satt general Alberto Camacho i sofaen i RCTVs studio, så inn i kamera og fortalte aktørene innen de militære styrker som fortsatt motsatte seg kuppet at motstand er «meningsløst»:

Kuppmakerne hadde makten noen dager og i triumfens timer snakket de åpent om hvor viktig mediene hadde vært for å vinne kampen. Juntaens forsvarsminster Hector Ramírez uttalte at «heldigvis har vi et stort våpen, som er mediene». Den dagen Pedro Carmona ble innsatt som diktator, var Marcel Granier hjertelig til stede i presidentpalasset og klemte og gratulerte kupptilhengerne. I dag er han en av Kristin Clemets «Voices of Freedom».

EN TREDJE KUPPTILHENGER på gjestelisten er Armando Valladares. Han har støttet militærkuppet mot Honduras' lovlig valgte president (28. juni i fjor) så iherdig at det brutale Micheletti-diktaturet dekorerte ham med en av de høyeste ordener Honduras har gitt noen utlending. Dette samtidig som Honduras er blitt verdens farligste land for journalister. Bare de siste seks ukene er syv journalister drept, ifølge Reportere uten grenser. Under Oslo Freedom Forum opptrer kupptilhenger Armando Valladares som «Hero of Human Rights».

Er dette et arbeidsuhell? Kanskje ikke, med tanke på at primus motor Thor Halvorssens familiebakgrunn er Venezuelas ypperste politiske og økonomiske elite, et sjikt som aldri har akseptert at det fattige folket «der nede» velger en annen vei, og en annen president, enn de har utpekt for landet. Det er nettopp dette sjiktet López og Granier tilhører. Legg til at Halvorssens far (ifølge Associated Press) jobbet for CIA fra midten av 1980-tallet med å støtte den brutale Contras-militsen i Nicaragua, så aner vi konturene av noe godt til høyre for den politiske skalaen i Norge.

THOR HALVORSSEN nekter å offentliggjøre hvor hans amerikanske Human Rights Foundation -  som står bak Oslo Freedom Forum -  får sin finansiering fra. Men vi vet at Freedom House - støttespiller for årets arrangement - får de fleste av millionene sine fra USAs statlige National Endowment for Democracy (NED). Mye av det NED er satt til å gjøre, ble ifølge en av grunnleggerne «gjort i det skjulte av CIA for 25 år siden». En tidligere CIA-sjef, James Woolsey, ble i januar 2003 styreleder i National Endowment for Democracy. I styret har man kunnet se kjente navn fra den mest krigerske delen av USAs høyreside, som Donald Rumsfeld og Paul Wolfowitz. Desto mer oppsiktsvekkende at Civitas David Hansen (KrF) har klart å få hovedstaden i fredsnasjonen Norge til å skjenke 1,6 millioner skattekroner til et «frihetsforum» som Freedom House står bak.

Hva Civita og deres hovedeier NHO tror de kan oppnå ved å invitere kupptilhengere til Oslo, kan de best redegjøre for selv. Hva Leopoldo López og Marcel Granier får ut av å opptre sammen med Lech Walesa synes rimelig innlysende. Derimot er det grunn til å spørre om Kjell Magne Bondevik virkelig ønsker å assosieres med disse kreftene. Problemet blir ikke mindre av at Nobels fredssenter står på listen over støttespillere.

Å LØFTE FRAM latin-amerikanske kuppdeltakere som «Voices of Freedom» er misbruk av Nobelprisbyen Oslos renommé. Etter kuppene i Venezuela i 2002 og Honduras i 2009 kan man dessverre ikke lenger si at det hører fortiden til at panservogner overkjører demokratiet i Latin-Amerika. Kuppfaren sprer frykt her og nå. Derfor må Norge tale med en tydelig stemme. Det vil være utilgivelig naivt å glemme at også den som innstifter diktatur gjerne heiser frihetens fane.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer