KOMMENTARER

Kurderne i Syria var med på å knuse IS, nå blir de knust sjøl

Tyrkias militæraksjon mot den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria åpner en ny front i den sju år gamle borgerkrigen i landet og setter tusenvis av syriske fastboende og flyktninger i fare.

KAMPKLARE: Tyrkiske soldater på vei inn i Nord-Syria for å bekjempe den kurdiske YPG-militsen. Foto: EPA/NTB Scanpix
KAMPKLARE: Tyrkiske soldater på vei inn i Nord-Syria for å bekjempe den kurdiske YPG-militsen. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da tyrkiske bombefly gikk på vingene tidlig i går, skjønte alle at president Recep Tayyip Erdogan hadde gjort alvor av sine trusler: Tyrkia tillater ikke at den stadig sterkere YPG-militsen skal etablere seg fast i grenseområdene mot tyrkisk territorium. Men Erdogan spiller høyt.

Det som nå skjer, gjør situasjonen i det borgerkrigsherjede Syria enda mer komplisert og farefull enn tidligere. At tyrkerne kaller sitt nye militære eventyr for «Operasjon Olivengren», virker på de fleste ikke bare provoserende, men også latterlig.

Afrin-distriktet som nå er under tyrkisk angrep, er kurdisk-dominert og har siden 2012 vært en del av den kurdiske sjølstyrte regionen Rojava (også kalt Vest-Kurdistan), opprettet som et resultat av den syriske borgerkrigen. Her dominerer det kurdiske partiet Det demokratiske unionspartiet PYD og dets militærstyrke, YPG. YPG er den største og viktigste militsen i De syriske demokratiske styrkene, SDF, et misvisende navn på en paraplyorganisasjon som både får våpenstøtte og trening av USA og dets allierte. Det er også arabere og kristne assyrere med i SDF.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer