Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kurerer sprøyteangst

Harry Potters magiske krefter hjelper barn med psykiske problemer ved et sykehus i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens vi venter på at harrypotterfeberen skal slå oss ut verre enn influensa, kurerer trollmannlærlingen syke barn i London. Bøkene hjelper nemlig barn å takle egne erfaringer og overvinne engstelser.

Håndterer tap av foreldre

Avdelingen Mildred Creek ved Great Ormond Street-sykehuset behandler 7-14-åringer for spiseforstyrrelser og atferdsproblemer, og sykehuset bruker bøkene aktivt for å hjelpe barna.

- Harry Potters vanskelige situasjon er gjenkjennelig for mange barn, forteller avdelingsleder Lisa Lewer, til BBC News. - Mange har vanskelig for å komme over tap eller separasjon av foreldre. De er redde for å binde seg til nye mennesker.

Hun mener barna kan lære av Harry og måten han overvinner sine problemer på. Nylig brukte en av pasientene Harrys magi for å overkomme sin angst for sprøyter.

Lærer å snakke om problemer

Dr Polly Carmichael, klinisk psykolog ved sykehuset, forteller at temaene i bøkene tiltaler barn som går gjennom vanskelige tider.

- Det handler om å føle seg annerledes, som å ha en mentale problemer eller kroniske sykdommer.

Hun mener bøkene viser barna at traumatiske opplevelser, som drapene på Harrys foreldre, ikke bør undertrykkes, og at det å snakke om vanskelige opplevelser kan hjelpe.

- Harry Potter er en balansert karakter med gode og dårlige sider. Historiene viser hvordan Harry finner mening med sin livshistorie, han møter utfordringer på en positiv måte og kommer seg framover, sier hun.

- Dette er et viktig budskap for barn som undertrykker sine følelsesmessige problemer.

Har du BBC1, kan du se et innslag om behandlingen i programmet «Tomorrow's World», i kveld kl 1900, engelsk tid.

MAGI KAN KURERE BARN: I London brukes Harry Potter-bøkene i behandlingen av barns psykiske problemer.Foro: SCANPIX
STJERNENE ankommer premieren på den første Harry Potter-filmen i London 4. november i år. Fra venstre Rupert Grint, forfatteren J.K. Rowling, Daniel «Harry Potter» Radcliffe og Emma Watson.
Hele Norges coronakart