Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kuriøs og spennende

Livsfilosofi og ekstremsport i ujevn blanding

Les alle filmanmeldelsene

FILM: Mens noen velger fast jobb og kobler av med en tur til Mallorca, hopper andre av tredemølla for å gjøre uventede ting, for å overraske både seg selv og andre. Dokumentarfilmen «Loop» klipper sammen fire historier om fem menn som har tatt andre valg, som søker utfordringer i naturen - på forskjellige måter.

Her er først og fremst Arne Næss, den gamle klatreren og professoren, som lekent spretter omkring på fjellet og filosoferer over livet som er levd og døden som venter. Filosofere gjør også Per Erik Evensen, han tilbringer fire-fem måneder av året oppe i Europas eneste branntårn. På Linnekleppen i Østfoldskogene råder en ro som står i sterk kontrast til Evensens egentlige yrke som ambulansesjåfør.

De to andre historiene kunne nesten vært hentet fra Sjur Paulsens debutfilm «Soul Deep» eller en eller annen ekstremsportfilm. Terje Nordgaard Larsen og Ronny Dahl er to unge menn som enten fisker litt eller kjører ned stupbratte fjellsider i Lofoten på ski. Og Kristen Reagan liker å klatre opp fjell og hoppe ned fra fjell. Det gjør han til gagns i Kjerag i Lysefjorden, hvor en tusen meter høy fjellvegg lokker uimotståelig med en rute som ingen har klatret alene.

Spennende nok, men det blir fire for tilfeldige eksempler til at filmen rekker å si noe vesentlig. Best er refleksjonene til Næss og Evensen, mens de andre blir mer kuriøse innfall over temaet selvrealisering.

FILOSOFERER: Arne Næss tenker over livet som er gått og døden som kommer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media