«Kurt blir grusom»

Animerte groteskerier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Mens vi oversvømmes med teknisk imponerende amerikansk dataanimerte filmer, er det grunn til å applaudere alle forsøk på å møte konkurransen. Animasjon er ekstremt tids- og arbeidskrevende, og derfor svært kostbart. Det er et dristig prosjekt regissør Sivertsen og Qvisten animasjon har begitt seg ut på. Skulle ønske jeg kunne si resultatet som helhet var mer vellykket.

Sleip og slesk

Manuskriptet av Per Schreiner og Karsten Fullu er basert på to av bøkene i serien. Når den sleipe og sleske Dr. Petter flytter inn i nabohuset og sjarmerer både Kurts kone og barn, blir truckføreren Kurt forbanna. Tilfeldighetene gjør ham plutselig stein rik, og med rikdom følger ofte andre - og mindre hyggelige ting. Kurts sjalusi gjør ham, nettopp: Grusom.

Trønderbarter

Teknisk er det jevnt over bra og viser at norsk animasjon har kommet imponerende langt på kort tid. De glimrende illustrasjonene til Kim Hiorthøy har utvilsomt også sin del av æren for boksuksessen og animatørene lykkes godt med å levendegjøre hans tegninger. Både i stil og innhold er slektskapet til norske «Slipp Jimmy fri» og danske «Terkel i knipe» tydelig. På lydsiden gjør Atle Antonsen, Kristin Skogheim, Jon Øygarden og Paul-Ottar Haga en god jobb. Spesielt tilfører sistnevntes trønder-politikonstabel, men tilhørende barter, en fin dose humor.

Loes bøker, med sin småanarkistiske og grovkornede humor representerer et velkomment alternativ til mer tradisjonell barnelitteratur. Kurt-historiene får barn til å fryde seg. Men jeg tror filmen vil oppleves i overkant brutal, i hvert fall for små barn.

Mer masete enn morsom

Jeg er også i tvil om i hvor stor grad den treffer større barn. Som voksen opplever jeg den i hvert fall som mer masete enn morsom. Kanskje Loes Kurt-historier, spekket med groteskerier som de er, rett og slett ikke egner seg så godt for film? Det blir uansett ikke bedre av at man tyr til et gammelt og slitt knep som aldri virker: Er man i tvil om det holder, skru tempo og volum til maks styrke. Konsekvensen er at filmversjonen av Kurt blir for voldsom, for anmassende, for grotesk - og altfor sjelden morsom nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer