Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kurt blir steinrik

Snart passerer Kurt Nilsen 100000 solgte singler. Han har allerede solgt over 100000 samleplater. Han har tjent flere hundre tusen. Og når dvd og soloplate kommer, blir det enda mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal aldri mer jobbe som rørlegger, sier Kurt Nilsen til Dagbladet.

Etter en måned som hele Norges idol har han solgt vanvittige 95000 singler og 103000 samleplater. «Idol»-plata nådde 55000 i går, «Absolute Music 42» kom til 48000. Fenrik Lanes «Come Down Here» har solgt 15000. Kurt er den mestselgende norske singleartist gjennom tidene.

Hysteri

Ingen, han selv inkludert, hadde trodd suksessen kunne bli så stor.

- Dette er bortenfor det meste. Denne rekorden blir stående en stund. Du kan ta bort en null, det blir likevel et respektabelt salgstall, sier han.

- Er du fornøyd med kontraktene du har undertegnet etter «Idol»-seieren?

- Jeg er fornøyd med alt, jeg. Jeg fryder meg hver eneste dag. Jeg er en happy mann, sier Kurt.

- Jeg har jobbet i platebransjen i ti år, og jeg har aldri opplevd maken til hysteri. Dette er sinnssvakt, sier Rune Kristoffersen, salgssjef i BMG.

- Når passeres 100000?

- Vi hadde sant å si regnet med at vi ville gå over 100000 denne uka. Det gjorde vi ikke, og det tror vi er fordi «Absolute Music 42» kom ut. Der er låten med. Men vi når 100000 neste uke, det er jeg sikker på. Før onsdag, sier Kristoffersen.

- Helt vanvittig. Det er et utrolig tall, sier manager Jan Fredrik Karlsen.

Millionær i september

Inntektstallene kan også bli vanvittige. Men Kurt Nilsen er neppe millionær riktig ennå.

En vanlig royaltyavtale gir artisten mellom to og tre kroner pr. solgte single, i noen avtaler mer dess mer som er solgt. Det tilsier at Kurt Nilsen har tjent et par hundre tusen på singlesalget til nå. Trolig får han omtrent like mye eller litt mer for samleplatene han deltar på. Her må han dele royalty med en rekke andre, men salgsinntektene ligger langt høyere enn for en single. Med utsalgspris rundt 30 kroner for singlen og fra 149 til 189 for platene, ligger brutto Kurt-salg pr. i dag rundt 20 millioner kroner. Det er sannsynlig at han personlig har nådd inntekter mellom 500000 og 800000. Store penger blir det snakk om når soloplata kommer 8. september.

- Jeg har skrevet ferdig alle sangene nå, og det blir nesten bare eget materiale. Alle føyer seg langt for å lage et best mulig album, forteller Kurt. En dvd med høydepunkter og nye filmklipp fra «Idol»-serien gis ut 28. juli og vil også gi penger i kassa. Mye skal slå feil for at Kurt Nilsen ikke skal bli millionær i løpet av septembers første uker. Selv nekter han å kommentere den økonomiske siden av suksessen.

- Jeg vil sikre framtida til familien. Mer vil jeg ikke si, sier han.

Private oppdrag

Etter hvert vil Kurt Nilsen også kunne tjene store penger på privatopptredener. Sist uke opptrådte han sammen med Sissel Kyrkjebø for 500 Statoil-ansatte i den italienske byen Monteatini Terme. Ove Tysnes, partner i Gyro Event, som arrangerte konserten for Statoil, vil ikke si nøyaktig hvor mye Nilsen fikk for oppdraget, men han forteller at norske artister på Nilsens nivå vanligvis får mellom 25000 og 40000 kroner.

- Vi var tidlig ute med å booke ham. Etter at han vant «Idol», vil han nok kunne ta mer enn dette. Det vil ikke forundre meg om han ved seinere tilsvarende opptredener kan ta opp mot 100000 kroner, sier Tysnes. Kurt sier han håper det blir flere private oppdrag framover, men at han er travel om dagen.

- Med turné og plateinnspilling er det ikke så mye tid. Jeg må jo hjem inniblant også, sier Kurt.

Kurts sommer: Eksrørlegger Kurt Nilsen har snart solgt 100000 singler. Det tjener han hundretusener av kroner på. I går startet han turneen med David, Orji, Gaute og Guro, og snart kommer albumet.