Kurt Elling til Oslojazzen

Kurt Elling, av mange regnet som verdens ledende jazzsanger, åpner Oslo Jazzfestival med konsert i Operaen 13. august. Men festivalsesongen er allerede i full gang.

TIL OSLO: Kurt Elling, som også kommer til Nattjazz i Bergen nå i mai. Her er han i aksjon på Nasjonal jazzscene, Victoria, vinteren 2011. FOTO: TERJE MOSNES
TIL OSLO: Kurt Elling, som også kommer til Nattjazz i Bergen nå i mai. Her er han i aksjon på Nasjonal jazzscene, Victoria, vinteren 2011. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Amerikanske Elling går på scenen i Bjørvika med storbandet Kaba Orchestra, et ungt norsk elitelag som for anledningen ledes av Ellings faste musikalske leder, pianisten Laurence Hobgood.

Det skjer noen dager etter at en annen stor jazzsanger, Tony Bennett, har tjuvstartet festivalen på samme arena.

Jazzfestivalsesongen er for alvor i gang her hjemme denne uka, med start for MaiJazz i Stavanger i går, for Trondheim Jazzfestival i dag og for Nattjazz i Bergen 23. mai.

Ut uka frister MaiJazz med bl a Jan Gunnar Hoff/Arve Henriksen/Anders Jormin/Marilyn Mazur ( i dag), Roy Hargrove, Stacey Kent, Marcus Miller og Ibrahim Maalouf, mens Trondheim har Stacey Kent og Ambrose Akinmusire på åpningsdagen i dag, Allan Holdsworth, Petter Wettre og Bugge Wesseltoft blant de neste dagenes attraksjoner.

I Trondheim samarbeider også festivalen og NTNU om todagerskonferansen The Jazz Summit 2012, der jazzen og jazzundervisningens stilling skal drøftes av bl a Manfred Eicher, Bugge Wesseltoft, Stuart Nicholson, Django Bates, Iain Ballamy og Erling Aksdal.

Og til trøst for Oslo-boere som ikke får med noen av mai-festivalene: Cosmopolite har den libanesiske trompeteren Ibrahim Maalouf på scenen torsdag (10. mai), basshelt Marcus Miller lørdag kveld (12. mai).