Kurt i skuddet

Vekk med gitar, stjernestatus og popmusikk. Fram med fotballtaklinger og lagspill med fadderbarnet Herbert (6).

KILIFI (Dagbladet): At Kurt Nilsen (25) vant «World Idol», bryr ikke fadderbarnet Herbert Deche seg mye om. At helten fra Norge vil være med og spille løkkefotball med småguttene i gata, selv om det er over 30 grader i skyggen, settes kolossalt stor pris på.

Og da Kurt dro til med gamle ballkunster fra Åsanes guttelag, mellom klesvasken og kokospalmene i Herberts landsby Kwa Mungami, var det nesten mer enn den vesle gutten kunne fatte.

At Kurt og Huberts sammensatte gatelag tapte 3- 2, gjør ingenting. For Herbert fikk matchballen og ble landsbyens helt.

Varmt møte

I kveld er Kurt hovedattraksjonen i Plan og TV2s fadderaksjon, direktesendt fra en liten skole i landsbyen Pingilikani i Kenya. Med gitar og i duett med Frode Alnæs.

I går fikk Kurt gjøre det han hadde aller mest lyst til:

Å møte sitt fadderbarn Herbert for aller første gang.

Herbert og bestemoren Nzingo kunne stolt vise fram sin lille, men velholdte hytte i landsbyen mens onkel Mwambeni fortalte at Herberts mamma måtte forlate gutten da hun ble enke og ville gifte seg på nytt. Slik er tradisjonen på den kenyanske landsbygda. Men hun kommer av og til på besøk for å se hvordan det går med gutten sin. Landsbyen ble «grunnlagt» av Herberts nå avdøde bestefar, som hadde fire koner og 32 barn!

Ydmyk Kurt

Snart skal Herbert begynne på skolen. Med Kurts lykkønsker for skolegangen i sekken.

- Jeg fortalte til Herbert at han måtte være flink når han begynte på skolen, forteller en smilende Kurt. Onkel Mwambeni forsikret at de skulle sørge for at det norske fadderønsket ble oppfylt.

- En sterk opplevelse, dette her, sier Kurt, etter at besøket hos Herbert var over.

- De har så lite, materielt sett, men har så mye å by på som mennesker. Et slikt møte setter dype spor. Jeg trenger noe slikt i livet mitt. Framfor alt var det godt å se at landsbyen hans fungere så godt etter at de er blitt tatt med i bistandsprosjektet til Plan.

- På vei hit passerer vi landsby etter landsby i slum. Hos Herbert og familien så ting mye bedre ut. Men det gir ettertanke hvor vanvittig stor forskjell det er hjem til meg og min familie i Bergen. Jeg blir ydmyk av dette, og kommer aldri til å glemme det, sier Kurt, som til TV-sendingen har plukket ut sin egen låt «Lost in despair».

- En tittel som passer så godt til mye av det jeg har sett her i Kenya, mener Kurt.

FOTBALLMØTE: Kurt Nilsen fra Bergen og Herbert Deche fra Kenya (i rød trøye) forstår knapt ett eneste felles ord. Men fotballspråket har de felles. Og da blir det kamp på løkka.
HJEMME HOS: Kurt Nilsen fikk besøke Herbert og hans farmor hjemme i deres bittelille hus i Kenya.