Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kurt og Lene kan ha skapt en ny hit

Vi anmeldte «Hver gang vi møtes» live. Dette mener Dagbladets anmelder om sangene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurt Nilsen og Anita Skorgan:
«Friendly» (Alixandra/Falsk/Skorgan/Teigen - 1983)
Kurt liker denne låten veldig godt, og det høres. Det er første gang Anita synger den med noen andre enn Jahn Teigen, og det er absolutt en god match.

Kurt og Anita kan synge gode duetter med hvem som helst, og de to stemmene kler hverandre godt. Men versjonen ligger tett opp mot originalen, og det føles som en grei planking - og ikke så mye mer enn det.  

 
Marion Ravn og Lene Marlin:
«Where I'm Headed» (Marlin - 1999)
Kunne dette vært en M2M-låt?

Lenes «raske» sang er blitt en noe mer dempet countrylåt som passer godt som duett.

Her synger de to som kanskje har hatt mest å vinne på sin deltakelse i «Hver gang vi møtes» - begge både på grunn av sin åpenhet og for sine ofte overraskende tolkninger. Dette blir mer ordinært. Kjemien stemmer, men også denne blir for tradisjonell til at den setter varige spor.

Ole Paus og Magnus Grønneberg:
«Hodet over vannet» (Abel - 1993)  
Skrevet til filmen med samme navn og opprinnelig sunget av Prebble (DumDum Boys) og Morten Abel.
Og - dette blir litt rotete og masete, gutter, både sangmessig og i kompet. Mens originalen flyter lett på fjorden, skumper denne borti noen skjær her og der - men ikke så kraftig at skuta synker. Tør vi antyde en The Band-inspirasjon? De skal ha for forsøket, men dette er farlig nær radbrekking. 

Marion Ravn og Magnus Grønneberg:
«Syndere i sommersol» (A. Grønneberg / M. Grønneberg - 1990)
Marion får endelig synge med sin helt. Hun var fem år gammel da denne ble gitt ut som B-sida på CC Cowboys' første singel, «Harry».

Låten er utmerket, den, men ikke alle sanger egner seg like godt for duetter — og i hvert fall ikke i denne fasongen. Ekstra vanskelig blir det når Marion virker overtent og synger på grensa til affektert i denne rocka versjonen. Hun blir dessuten litt borte i miksen mot slutten av sangen. Men tøff gitarsolo! 

Morten Abel og Anita Skorgan:
«She's So High» (Bachman - 2003)
Kurts store øyeblikk - som brakte ham til topps i «Idol» og øverst på hitlistene i seks land. Men som duett?

DUETTER: Anita Skorgan, Lene Marlin og Marion Ravn synger duetter med henholdsvis Kurt Nilsen, Kurt Nilsen og Magnus Grønneberg. Lene og Marion synger også duett sammen. Foto: TV2
DUETTER: Anita Skorgan, Lene Marlin og Marion Ravn synger duetter med henholdsvis Kurt Nilsen, Kurt Nilsen og Magnus Grønneberg. Lene og Marion synger også duett sammen. Foto: TV2 Vis mer

Morten anstrenger seg for å være «ordentlig», og jeg har vel ikke sett ham så forsiktig og behersket før. Anita synger like vakkert som alltid, men låten er jo ferdig nesten før den starter - sjøl om tempoet også tas ned i denne «sirup-versjonen». Sangen varer i nøyaktig to minutter her, originalen er dobbelt så lang. Og minst dobbelt så god!  

Kurt Nilsen og Lene Marlin:
«Engler i sneen» (Paus/Fjeld - 1989)
Allerede udødeliggjort som duett med Jonas Fjeld og Lynni Treekrem (1989) og dessuten med Paus og Fjeld, likevel blir det kveldens desiderte høydepunkt.

Mer enn Kurts første duett får denne fornyet kraft i denne milde countryversjonen, silkemyk, reinere og enda mer dempet enn originalen. De nydelige stemmene til Kurt og Lene passer så godt sammen og kler hverandre som kjole og hvitt - eller noe sånt. Det er stor sangkunst, a cappella blir det magisk. Her kan de ha skapt en ny hit av en 24 år gammel låt!

Ole Paus og Morten Abel:
«Tulipz» (Abel/Paus - 2000)
 Paus «skjønner ikke bæret av hva denne handler om», men har likevel gjendiktet den til norsk -- uten at den blir lettere å forstå.

Og, som han sier, det er første gang han gjør «organiserte bevegelser på diskogolvet». Her går poengene til den norske gjendiktningen, humoren og framføringa, og ikke til en noe surrete og absurd koreografi - som vel egentlig unndrar seg enhver vurdering innenfor terninguniverset.   

Og så var det slutt for denne gang. Vær trygg på at «Hver gang vi møtes»  kommer tilbake neste år. Da bør også de utmerkete musikerne få plass på rulleteksten!

SISTE KVELDEN MED GJENGEN: Marion Ravn, Magnus Grønneberg, Morten Abel, Lene Marlin, Kurt Nilsen, Anita Skorgan og Ole Paus har befolket årets utgave av TV2-programmet «Hver gang vi møtes». Etter kveldens duetter er det slutt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SISTE KVELDEN MED GJENGEN: Marion Ravn, Magnus Grønneberg, Morten Abel, Lene Marlin, Kurt Nilsen, Anita Skorgan og Ole Paus har befolket årets utgave av TV2-programmet «Hver gang vi møtes». Etter kveldens duetter er det slutt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!