Kurt på fadderjakt i Kenya

- Jeg måtte sette meg ned og grine. Det ble så sterkt, sier Kurt Nilsen etter den vanvittige «World Idol»-suksessen. I går landet han i Kenya, der han de neste dagene skal være med på å skaffe flere faddere for bistandsorganisasjonen Plan.

KILIFI (Dagbladet): Kurt er lykkelig over suksessen med «World Idol», men nå vil han helst tenke på annet enn penger, platekontrakt og autografskriving. I går lærte han ungguttene på bryggekanten i Kilifi å fiske.

- Dere må bruke søkke på krokene. Fest på en stein, viser Kurt Nilsen, og slenger snøret i Indiahavet for første gang i sitt 25-årige liv. Ved siden av står fire unge gutter med hvert sitt håndsnøre.

- Tenk om vi hadde fått på en sei. Det hadde vært saker. Noe annet enn den småfisken gutta her har fått, smiler Idol-Kurt, som er på plass i landsbyen utenfor millionbyen Mombasa i Kenya. Her skal han hjelpe Plan med å fiske faddere under helgas to direktesendte programmer på TV2.

Og samtidig samle litt krefter etter et år som savner sidestykke i den unge rørleggerens liv .

Tok til tårer

- Det har vært et helt fantastisk år. Det har skjedd så mye at jeg knapt har hatt tid til å fordøye det, sier den sympatiske bergenseren.

- Aller størst var selvsagt seieren i «World Idol». De siste to ukene har vært villere enn noe annet jeg har vært med på. Bare tenk deg: å komme hjem til Flesland, bli møtt av tre buekorps, ordføreren og 3000 mennesker. Det er jo vilt!

- Jeg trengte en pause nå. Det har vært for mye i det siste. Jeg har sikkert skrevet en million autografer, vært på to turneer. Jeg har hilst på en masse mennesker, sier Kurt.

Vel hjemme fra London, med familien rundt seg i leiligheten i Arna utenfor Bergen, kom følelsene for alvor.

- Tårene trillet. Det ble så sterkt. Da jeg ble spurt om jeg ville være med til Kenya, svarte jeg ja på flekken. Jeg trenger å komme bort fra folk som bare snakker om kontrakter, penger og prosenter. Den timelange bilturen fra Mombasa og hit var en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme. Her passerte vi folk som bodde i blikkskur, geiter som spiste søppel utenfor, unger som går uten klær, folk som lager mat langs gater som er trafikkert med sterkt forurensede biler. Jeg fikk helt sjokk. Klarte ikke å snakke. Samtidig trenger jeg noe annet i livet mitt. Jeg vil ha noe som hjelper meg å holde beina på jorda.

Livets perspektiver

- Jeg er svært takknemlig for å få hjelpe Plan med å gjøre noe for andre barn.

Tidligere har mitt engasjement for andre vært begrenset til å gi en tier til en tigger hjemme på gata. En tigger som går rett på Rema og kjøper mer øl. Her tigger folk fordi de trenger penger for å overleve. Til å kjøpe mat! Dette gir livet perspektiver, fortsetter tobarnsfaren.

Hjemme i Arna sitter ungene Eirik (4) og Marthe (7).

- Ingen av dem vet at jeg er her. De tror jeg er på ett aller annet «Idol»-arrangement et sted. Det blir rart å komme hjem til dem og mase på dem at de skal spise opp maten sin. Det blir veldig rart.

- Hva synes du om dem som har kommentert utseendet ditt på en negativ måte?

- Først og fremst hever jeg meg over det. Men på en annen side: De burde kommet seg ut. Reist hit. Sett på alle de vakre menneskene som ikke bryr seg om slike ting, men som må bruke kreftene sine på å skaffe mat. På å overleve, sier Kurt, som blir lørdagens hovedattraksjon i tv-sendingen «Ei hand å holde i».

- Noen kritikere mener du bør droppe egne låter og å satse på coverlåter i stedet?

- Det kan jeg ikke bry meg om. Se på dansebandartister, de synger bare andres låter helt til noen av dem kommer med egne låter og blir berømt. Jeg vet at «Idol»-arrangørene helst hadde ønsket at jeg sang coverlåter. Men jeg vil at dette skal vare mer enn to-tre måneder med raske inntekter og kortvarig berømmelse. Jeg vil at dette skal vare i 20-30 år.

Aldri mer rørlegger

- Du blir med andre ord aldri mer rørlegger igjen?

- Det er vanskelig å se for seg det akkurat nå, ja. Men jeg må jo holde kunstene ved like hjemme, da. Må vise at det er jeg som er sjefen, smiler Kurt, som er klar over at det er kona som har vært nødt å trekke i de viktigste hjemlige trådene det siste året:

- Jeg fortalte henne før jeg dro at jeg nok kommer til å oppleve ting på denne turen som gjør uutslettelig inntrykk på meg. Jeg vet de nærmeste dagene kommer til å bli følelsesladde. Jeg går til oppgaven med spenning og åpent sinn, avslutter Kurt Nilsen.

PÅ PLASS I KENYA: Kurt Nilsens år etter «Idol»-seieren har vært eventyrlig. I Kenya venter nye opplevelser de kommende dagene. Han skal være med på fadderaksjonen for Plan Norge på TV2 lørdag og søndag.