Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kusmautbrudd etter festivalbesøk

I sommer er det registrert fem tilfeller av kusma. Alle de smittede har vært – eller har hatt kontakt med noen som har vært – på festival.

TETT SAMMEN: - Festivallivet fører mange mennesker tett sammen, sier overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet. Her et bilde fra Trænafestivalen i 2009. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
TETT SAMMEN: - Festivallivet fører mange mennesker tett sammen, sier overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet. Her et bilde fra Trænafestivalen i 2009. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har alle de fem vært på Trænafestivalen eller Heimfestivalen eller vært i kontakt med noen som har vært på disse festivalene, skriver Sykepleien.

Instituttet regner med at det vil dukke opp flere tilfeller de nærmeste ukene.

– Festivallivet fører mange mennesker tett sammen. Det er fortsatt flere festivaler på programmet, og snart åpner universiteter og høgskoler dørene. Det er derfor grunn til å minne helsetjenesten om muligheten for kusma blant unge voksne, sier overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet.

Det kan ta to til tre uker fra man er smittet til man blir syk, med symptomer som moderat feber og hovne spyttkjertler. De som mistenker at de har kusma, blir anbefalt å kontakte fastlegen.

Berg sier det foreløpig er snakk om et veldig lite utbrudd, og instituttet vil unngå at det blir større.

Kusma var svært vanlig i Norge før vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1983. Nå er sykdommen sjelden og oppstår sporadisk og i små utbrudd.