- Kutt 500 i NRK

Tidligere kanalsjef for NRK2 Stein Roger Bull, går hardt ut mot Einar Førde for den dårlige økonomistyringen i NRK. Nå mener han at Førdes etterfølger må være tøff og kutte stillinger så det monner. Minst 500 årsverk.

Dagsrevyen slo «Nyhetstimen»

Tidligere NRK2-sjef Stein Roger Bull, som i dag er administrerende direktør i Nordisk Film, kommer med sterk kritikk av sin tidligere sjef, Einar Førde. NRK ligger an til et underskudd på opptil 100 millioner kroner bare dette året. I en kronikk i Dagens Næringsliv i går, skriver Bull at NRK-ledelsen må skjære ned på staben så det monner.

- For mange

- Det er dessverre for mange ansatte i NRK, og jeg mener at opptil 500 er overtallige. Og når det gjelder de enorme summene NRK ber om til den digitale satsingen - hva er vitsen med det når du ikke har penger til den daglige driften? sier Stein Roger Bull til Dagbladet.

Han mener også at fagorganisasjonene i NRK har altfor stor makt, og at en ny NRK-sjef må ta tak i NRK-økonomien.

- Hensynet til fagforeningene har fått råde altfor lenge i NRK, uten at noen har tatt opp kampen. NRK trenger en leder som setter økonomien opp mot innholdet. Det har aldri noen gang vært gjort i NRK, sier Bull.

Han mener NRK mangler en sjef som har mot til å ta upopulære avgjørelser.

- Du er selv blitt nevnt som et mulig navn til å overta etter Førde, kunne du tenke deg jobben?

- Det kommenterer jeg ikke, sier Bull.

- Uaktuelt

- Hvis vi må si opp 500, må vi kjøpe tjenester utenfra. Det er uaktuelt. Når det gjelder Bull har han ikke jobbet i NRK på en stund. Nå skal vi kutte 200 stillinger i løpet av 2001, og det er nok, sier leder av journalistklubben i NRK, Eva Stabell til Dagbladet.

Hun synes det er rart at den vanstyrte NRK-økonomien ikke får konsekvenser for ledelsen.

- I et selskap som NRK, med så god oversikt over inntektene fra år til år, er det merkelig at det kan drives med underskudd, sier Stabell.

- Hva synes du om Bull som en eventuell ny NRK-sjef?

- Nei takk, en som foreslår å kutte 500 stillinger kan ikke regne med støtte fra fagforeningene. Han er jo prinsipielt imot fagforeninger også, og liker vel best å styre sjøl. En bør huske at NRK har et utstrakt bedriftsdemokrati, sier Stabell.

KRITISK: Tidligere kanalsjef i NRK, Stein Roger Bull, mener NRK-sjef Einar Førdes etterfølger må kunne ta upopulære avgjørelser.