Kutt operasjonskøene!

Bygg opp fysioterapitjenesten i kommunene, og innfør krav om at fysioterapi skal være prøvd først.

FYSIOTERAPI: «Mitt råd for å få ned den ortopediske operasjonskøen er derfor: Bygg opp fysioterapitjenesten i kommunene, og innfør krav om at fysioterapi skal være prøvd først», skriver forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund. Foto: Charles Krupa / AP / NTB Scanpix
FYSIOTERAPI: «Mitt råd for å få ned den ortopediske operasjonskøen er derfor: Bygg opp fysioterapitjenesten i kommunene, og innfør krav om at fysioterapi skal være prøvd først», skriver forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund. Foto: Charles Krupa / AP / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Operasjonskøene ved sykehus engasjerer oss alle, og politikerne diskuterer hvordan ventetida kan reduseres. Tiltakene handler oftest om å øke kapasiteten. De borgerlige vil kjøpe mer tjenester av private, mens regjeringen ønsker å utnytte offentlige sykehus bedre.

Et grunnleggende spørsmål blir ikke stilt: Skal alle i køen opereres, eller bør noen heller tilbys en annen behandling, med samme eller bedre virkning? Spørsmålet er særlig viktig å stille ved plager som «slitte» knær, hofter og skuldrer, altså artrose og degenerative lidelser.

Forskningen gir et klart svar: Det er oftest en annen medisin enn kirurgi som har best effekt for disse tilstandene, nemlig individuelt tilpasset trening og øvelser hos fysioterapeut. Slik medisin må doseres like nøye som annen medisin, men har ingen negative bivirkninger. Den gir bedre funksjon og reduserer smerter. Dermed vil operasjon være unødvendig.

Samfunnets kostnader er et annet tema. I sykehusregnskapene står «nytt hofteledd» med en kostnad på 140 000 kroner. Sykepenger og opptrening kommer i tillegg. Fjerning av en menisk koster rundt kr 35 000, pluss eventuelle sykepenger. En standard fysioterapioppfølging koster samfunnet litt over 4000 kroner, og sykmelding kan unngås. Denne kostnaden omfatter kommunens faste utgifter, og statens og pasientens utgifter per behandling.

Vi snakker om store tall. Over ti prosent av alle voksne har diagnosen artrose. Hvert år er det rundt 15 000 personer som får fjernet en menisk. Flertallet er degenerative tilstander, det vil si «slitte» menisker hos personer over 40 år. En meniskoperasjon øker risikoen for å utvikle artrose i kneet seinere.

For de fleste slike pasienter er fysioterapi det beste alternativet. For samfunnet er det dessuten det klart billigste. Likevel ser vi at operasjon er førstevalget, og bare en mindre andel av pasientene har prøvd fysioterapi først.

Mitt råd for å få ned den ortopediske operasjonskøen er derfor: Bygg opp fysioterapitjenesten i kommunene, og innfør krav om at fysioterapi skal være prøvd først. Da vil operasjonskapasiteten være forbeholdt de som virkelig trenger det, mens de mange som kan ha best nytte av fysioterapi, får slik behandling, til en langt lavere kostnad for samfunnet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.