DEBATT

Kutt spesialundervisningen i ungdomsskolen

18 000 av årets førsteklassinger vil droppe ut av videregående.

VIKTIG: Frafall i videregående skole handler mest om det som skjer før man begynner der, skriver Filip Rygg, tidligere byråd for barnehage og skole i Bergen.
VIKTIG: Frafall i videregående skole handler mest om det som skjer før man begynner der, skriver Filip Rygg, tidligere byråd for barnehage og skole i Bergen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I høst fikk over 60 000 seksåringer det første møtet med den norske skolen. Ut fra dagens tall, skal 18 000 av dem førsteklassinger droppe ut av videregående. For meg er det en gåte at man ikke gjør mer for skolebarna de første årene. Egentlig burde vi bare overføre midlene som brukes på ungdomsskolen.

Selv er jeg far til en førsteklassing i år. Det er noe ekstra vakkert med disse ivrige førsteklassingene. De er sultne på å lære og utålmodige etter å komme i gang. Utfordringen for våre dyktige lærere er å passe på at denne gnisten i øynene, ikke slukker. Som foreldre har vi også et viktig ansvar. Det er et langt løp ungene skal igjennom. De trenger noen som heier og motiverer.

«Tidlig innsats» er blitt et viktig begrep i den norske skolen. Kort fortalt handler det om å investere tidlig for å få igjen i bedre resultater senere. Jeg sikter altså til de ekstra midlene man bør bruke for å gi de aller minste best mulig oppfølging. Det handler om lærertetthet, kartlegging, ekstra assistenter og annen ekstra ressursbruk. Særlig er dette viktig for basisferdighetene. Lærer man seg å lese godt tidlig nok, blir alt langt lettere senere. Men hvis vi ser på statistikk for spesialundervisningen er det god grunn til å bli bekymret. Hvert år øker antallet elever som trenger ekstra hjelp. Så i stedet for å ha tidlig innsats, får vi sen innsats. Norsk skole er «god» på sen innsats.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer