DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Kuttene rammer utenfor folkehøgskolenes kjernevirksomhet

Jeg mener det er riktig av regjeringen å prioritere mer penger til tidlig innsats i skolen.

POPULÆR: Romerike folkehøgskole på Jessheim er en av de populære folkehøgskolene i Norge, med linjer for teater, musikk, lyd og lys m.m.. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto / NTB Scanpix
POPULÆR: Romerike folkehøgskole på Jessheim er en av de populære folkehøgskolene i Norge, med linjer for teater, musikk, lyd og lys m.m.. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det foreslås et lite kutt i støtten til Folkehøgskolene, men kuttet vil først og fremst ramme godt voksne over 50 år som går på kortkurs. Hvorfor er det da bare de som foreslår en omprioritering som får kritiske spørsmål av pressen?

10.000 barn går ut av grunnskolen hvert år uten å mestre helt grunnleggende ferdigheter. 400.000 voksne mangler grunnleggende ferdigheter i lesing, og mange av dem står utenfor arbeidslivet. Samtidig blir vi flere eldre, og færre yrkesaktive per pensjonist. Stadig flere trenger trygge velferdstjenester, men færre er med på å finansiere dem. Dersom vi ønsker et bærekraftig velferdssamfunn, må vi prioritere bedre.

Dessverre virker det som at dette har gått deler av media og opposisjonen hus forbi. På Dagsrevyen 17. oktober framstilte media og opposisjonen «kuttet» i folkehøgskolene som dramatisk. Den eneste som måtte svare på kritiske spørsmål var kunnskapsminister Henrik Asheim.

Men hva er egentlig dette dramatiske kuttet?

Folkehøgskolene får 821 millioner kroner for å oppfylle sitt primære samfunnsoppdrag: Å tilby et godt alternativt år for unge voksne og ungdom som ønsker noe annet. Året på folkehøgskole er verdifullt for mange, og det er en god arena for egenutvikling, dannelse og kultur. Nettopp derfor bevilger vi store summer til helårslinjene på folkehøgskolene. De har faktisk blitt styrket økonomisk de siste årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.