Aftenposten

Kutter 40 årsverk

Hver femte redaksjonelle medarbeider må gå. 

KUTTER I STABEN: Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten informerte i dag sine ansatte om den forestående kuttprosessen avisa skal gjennom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KUTTER I STABEN: Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten informerte i dag sine ansatte om den forestående kuttprosessen avisa skal gjennom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Aftenposten reduserer redaksjonen med 40 årsverk. Det melder avisa på sin egen nettside.

Ifølge NTB skal avisa spare opptil 100 millioner kroner.

Bakgrunnen for de omfattende kuttene er betydelig fall i annonseinntektene og nedgang i abonnement. Bare i fjor mistet Aftenposten 133 millioner kroner i driftsinntekter, opplyser avisa selv.

- Annonsemarkedet er i voldsom endring og de tradisjonelle mediehusene har mistet store inntekter. Til tross for at vi har stoppet mer enn ti års nedgang i abonnementsmassen og nå opplever god vekst, så veier ikke dette opp for fallet i annonsemarkedet. Vi må tilpasse oss en økonomi som ikke tillater like mange ansatte som før, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen til egen avis.

- Tung dag

Aftenposten har i dag 200 redaksjonelle medarbeidere. Dermed vil kuttprosessen innebære at hver femte medarbeider må forlate avisa.

- Det er klart at det er en tung dag for Aftenposten. 40 stykker er veldig mange, sier Frank Lynum, klubbleder for Aftenpostens journalister, til Dagbladet.

Han forteller at klubben sammen med ledelsen har forhandlet fram fire ulike former for sluttavtaler, som de håper vil være gode sluttløsninger for enkelte medarbeidere.

Lynum legger ikke skjul på at han er bekymret, både for egen avis og for mediebransjen generelt.

- Det skal gjennomføres store kutt, som svekker evnen vår til å være vaktbikkje og ivareta samfunnsoppdraget vårt. Når vi skal bli så mange færre i Aftenposten får det konsekvenser for innholdet vi er i stand til å lage.

Tilbyr tidligpensjon og sluttpakker

Aftenposten skriver at nedbemanningen i første omgang vil skje gjennom tilbud om tidligpensjon og frivillige sluttpakker. Dersom man ikke kommer i mål med dette, vil bedriften gjennomføre en styrt nedbemanning.

Sjefredaktør Hansen sier til Aftenposten at det ikke vil bli færre artikler i papirutgaven, men at de trygt kan redusere antall artikler på de digitale flatene og satse enda mer på dybdejournalistikk på de områdene som er viktige for leserne.

Videre understreker han at avisa i tiden framover kommer til å prioritere tydeligere de viktigste feltene og jobbe metodisk med kvaliteten på journalistikken.

- Dette arbeidet er allerede i gang. Leserne forventer mye av Aftenposten, og er tydelige på at vi skal sette de viktigste nyhetene i sammenheng, gi kunnskap, analyse og mulighet for fri meningsytring, slår Hansen fast.

Den linja støtter klubbleder Frank Lynum:

- Jeg tror tankene ledelsen har er noe som redaksjonen og journalistene er enige i. Vi deler ledelsens analyse for hva som er viktig for Aftenposten å gjøre, sier han til Dagbladet.

Allerede i slutten av august ble de ansatte varslet om at avisen står foran nedskjæringer, noe sjefredaktør Espen Egil Hansen kalte «et tidlig varsel».

Avisens ledelse har de siste ukene jobbet med detaljer i planen, og klokka 12 i dag ble de ansatte informert om kuttene på et allmøte i avisas lokaler i Akersgata i Oslo, skriver NTB.

Adressa kutter også

Nyheten kommer samme dag som Adresseavisa varslet kutt på over 60 årsverk fram mot 2020.

Avisa har i dag rundt 230 årsverk, og mellom 35 og 40 årsverk forsvinner allerede innen 2017.

Spareeffekten ligger på 110-130 millioner fram mot 2020, skriver Adressa selv.

- Det er klart at det blir tøft framover. Det krever først og fremst en hardere prioritering. Kjernen i det vi gjør er den vesentlige journalistikken – det er derfor vi har blitt kåret til Årets avis og vunnet Skup-diplom. Det blir det viktigste å bevare av alt vi driver med, sa Adressas sjefredaktør Tor Olav Mørseth til Dagbladet tidligere i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer