Kutter eiendomsskatten - og lokaldemokratiet

Vil vi ha engasjement rundt hvem som skal bestemme på lokalt nivå, kan vi ikke samtidig fjerne virkemidlene.

KUTTER: Siv Jensen kutter eiendomsskatten - og lokaldemokratiet. Foto: NTB Scanpix
KUTTER: Siv Jensen kutter eiendomsskatten - og lokaldemokratiet. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

I går kom statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen med to ganske motstridende utspill. Nei, det handlet ikke om snikislamisering. Samtidig som Erna Solberg gikk ut i NTB og varslet at hun ber «staten holde fingrene unna lokale avgjørelser», kunne Siv Jensen presentere en feit lekkasje fra det kommende statsbudsjettet: Kommunenes mulighet til å innkreve eiendomsskatt skal reduseres.

På samme tid som regjeringen varsler at den vil styrke det lokale demokratiet og be fylkesmennene og statlige etater komme med færre innsigelser mot lokale avgjørelser, vil den altså strupe de samme kommunenes eneste vesentlige mulighet til lokal skattlegging. Regjeringen gir med den ene hånda, og tar dem den andre. Den viser dermed at honnørordet «styrke lokaldemokratiet» ikke er et mål i seg selv, men et argument som brukes når det passer seg politisk. Det er ganske ukledelig midt i en lokalvalgkamp.

Frp har lenge vært en svoren motstander av eiendomsskatten, og har fått gjennomslag for det i forhandlinger om regjeringsplattform og statsbudsjett. Fra før har de fått gjennomslag for at det statlig bestemte makstaket for eiendomsskatt er redusert fra 7 til 5 promille. Nå strammer de skruen enda et hakk, og går ned til 4 promille. Det er ingen som drømmer om å betale mer i skatt, og den kan slå skjevt ut, men det er likevel en grunn til at en lang rekke kommuner over hele landet skriver den ut. Det er en av få muligheter lokalpolitikerne har til selv å påvirke hva slags inntekter de skal få til å dekke utgifter til skoler, barnehager og sykehjemsplasser. Hvordan kommunene skal klare å løse disse oppgavene på en best mulig måte, er det sentrale i lokalvalgkampen som nå går mot slutten. Da er det et merkelig signal å sende, at politikerne kan regne med enda mindre handlingsrom framover. Vil vi ha engasjement rundt hvem som skal bestemme på lokalt nivå, kan vi ikke samtidig fjerne virkemidlene.

Kampen om eiendomsskatten bør stå i kommunene. Det er selvsagt legitimt å kjempe mot at din kommune skal betale tjenestene til innbyggerne med skattelegging av boliger. Det er en sentral valgskampsak mange steder. Men selv blant de som vil redusere skatten, ser vi motstand mot regjeringens nye grep. I «Politisk kvarter» i NRK i går morges kunne vi høre Høyre-ordfører Harald Furre fortelle hvordan hans parti kjemper for lavere eiendomsskatt. Han er likevel prinsipiell motstander av å reduserere den lokale innflytelsen. Han vil vel ha noe å drive valgkamp om! I stedet får Frp gjennomslag for et særstandpunkt som rammer lokalt selvstyre. Det er skadelig, og beklagelig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.