Kutter ut dirigenten

BERGEN (Dagbladet): Det Norske Kammerorkester har gitt opp å erstatte sin kunstneriske leder gjennom 20 år, Iona Brown. - Vi blir mer interessante for publikum uten, sier Terje Tønnesen.

En æra var over i norsk musikkliv da Iona Brown hadde sin avskjedskonsert med Det Norske Kammerorkester (DNK) forrige uke. Nå er DNK offisielle Festspillmusikere.

Men orkesteret, som fyller 25 år neste år, fortsetter med uforminsket kraft med Terje Tønnesen i den gule ledersmokingen. Men ikke på dirigentplass som sin kollega Brown.

Norge - en utkant

- Jeg har sett orkestret utenfra noen ganger, og opplever som publikummer stor forskjell med og uten dirigent. Det er en mer massiv opplevelse å møte orkesteret som en «kropp» hvor energien forflytter seg fra musiker til musiker, enn med et orkester der dirigenten blir et energiabsorberende midtpunkt, sier Tønnesen.

Dermed akter ikke orkesteret å dra den tunge turen ut i verden etter en ny og forhåpentligvis profilert toppsjef. Som konsertmester i Oslo-Filharmonien vet Tønnesen hvor vanskelig det kan være. Orkesteret er fortsatt på leiting etter arvtakeren til Mariss Jansons.

- Problemet er at alle er etter de fantastiske dirigentene, og når de fantastiske dirigentene får velge, blir det alltid Berlin, Wien eller New York. Norge er en utkant.

Mer proffe

Tønnesen er den eneste «overlevende» i orkestret siden starten i 1977. Allerede oppstarten hadde vektige innspill og inspirasjon fra krefter som Brown og Mstislav Rostropovitsj.

- Vårt ønske den gangen var å lage et spissensemble med norske musikere, og jeg synes vi tidlig fikk gode musikalske resultater. Men det er klart vi er blitt mer proffe på mange områder. For eksempel husker jeg vi brukte 100 prøvetimer før vi presenterte oss med vårt første program. Før de fem prosjektene her i Bergen har vi brukt ei snau ukes prøvetid. Det vil si cirka 25 timer.

Internasjonalt er DNK alltid blitt lagt godt merke til, og de vant nylig sin første Grammophone Award med Leif Ove Andsnes som solist. Plata ble også nominert til Grammy. Neste år skal Andsnes og DNK på turné i Italia og Spania.

<B>SOLIST:</B> Mezzosopranen Randi Stene diskuterer partituret til Brittens «Phaedra» med Terje Tønnesen foran Kammerorkesterets konsert i går kveld.