Kuvending fra Berlusconi

Silvio Berlusconi stemte for tillit til statsminister Enrico Letti, etter å ha blitt tvunget i kne av sine egne partifeller.

NEDERLAGET: Silvio Berlusconi på sitt sete i Senate i Roma. Han led et forferdelig nederlag da han måtte bøye kne for sine egne og støtte statsminister Enrico Letta. Foto: AP / Scanpix / Gregorio Borgia
NEDERLAGET: Silvio Berlusconi på sitt sete i Senate i Roma. Han led et forferdelig nederlag da han måtte bøye kne for sine egne og støtte statsminister Enrico Letta. Foto: AP / Scanpix / Gregorio BorgiaVis mer
Kommentar

Det var helt stille i Senatet i Palazzo Madama i Roma da tidligere statsminister Silvio Berlusconi talte og sa han vil stemme for tillit til statsminister Enrico Letta. Italias regjering er dermed reddet, og landet er reddet fra fullt politisk kaos midt i ei alvorlig økonomisk krise.

På ansiktet til statsminister Letta kunne man se et lite smil. Senatorene begynte å klappe. Krisa var over klokka 12.30. Berlusconi gjømte ansiktet sitt bak begge hender mens kameraene rettet seg mot ham. Han hadde lidd et historisk, forferdelig og ydmykende nederlag.

- Vi har bestemt oss for å gi regjeringa tillit, ikke uten intern uenighet, sa Berlusconi, med en enorm underdrivelse.

Det var de andre i partiet som hadde bestemt dette, og partiet var i ferd med å sprekke.

Statsminister Letta vant en overlegen seier med 235 stemmer for tillit og 70 stemmer imot, blant de 350 senatorene. Han kunne ha vunnet uten hjelp fra Berlusconi.

Berlusconi har dermed gjort full kuvending. I helga ville han felle Lettas regjering. Han ga de fem statsrådene fra sitt parti, Frihetens Folk (PdL), ordre om å trekke seg. Og han krevde nyvalg straks.

Dette utløste et historisk og oppsiktsvekkende opprør i hans parti, hvor stadig flere senatorer og deputerte gikk imot den alltid eneveldige partisjefen. I formiddagens møte i Senatet, der det var bære eller briste for Lettas regjering, skjønte han etterhvert hvor aleine han sto. Som en av verdens beste politiske værhaner, fant han det best å snu seg med vinden og stemme med de andre, for Letta og mot sitt eget ønske om å felle ham.

Ved å stemme for tillit til Letta, tre dager etter å ha villet felle ham, har Berlusconi forsøkt å redde ansiktet. Å få flertallet av sine egne senatorer imot seg ville ha vært mye verre. Men han er for første gang ikke allmektig blant sine egne. De kan bryte ut av hans parti, også de som har tjent ham lenge. Og det var det som holdt på å skje da han brått kastet seg rundt.

Flere politiske iakttakere i Italia, sier at dette minst er et politisk vendepunkt i Berlusconis politiske liv, kanskje siste akt. For første gang har hans egne i stort antall vendt seg mot ham og til og med tvunget ham til å bøye seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.