Kva er gale? Ingenting og alt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmålet til lærer Leif Tore Sædberg kan forstås på to måter. Er det i det hele tatt noe gale med det, og akkurat hva er galt. Jeg velger å forstå del slik at du lurer på om det i det hele tatt er noe galt ved at et kjønn gjør det bedre på et samfunnsområde enn det andre kjønnet.

Vel, det spørs jo hvordan en ser det. Svært lenge tenkte vi som så at det var ingenting gale med dette. Menn og kvinner var jo forskjellige, så det var bare naturlig at det var slik. Likestillingskampen forandret ideverdenen vår og innførte troen på at forskjellene skyldtes undertrykkende strukturer, og ikke innebygde egenskaper. Med feminismen kom tankene på at det bare er kvinner som er undertrykket, så fra et feministisk synspunkt er det ingenting gale med at kvinner gjør det bedre på et samfunnsområde enn menn.

Jeg vil ha et kjønnsrettferdig samfunn der jeg og min kone, mine guttebarn og mine jentebarn har like muligheter. Derfor synes jeg faktisk det er noe gale et sted dersom et kjønn gjennomgående gjør det bedre på et samfunnsområde enn det andre kjønnet. Hvilke virkemidler som skal settes inn for å bedre dette, f.eks ved skoleprestasjoner, styredeltagelse, lønn, militærtjeneste og barnefordeling, vil nok avhenge av hvilket område man snakker om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer