DEBATT

Debatt: Norsk film

Kva vil vi med filmen?

Mellom cinematisk feinschmeckeri og masseprodusert popcornfilm blir kløfta stadig djupare. Skal vi gi opp forsøket på å fylle den?

KRITIKK AV KRITIKKEN: Kari Bremnes i rollen som journalist i spillefilmen Kings Bay, som har fått hard medfart av Dagbladets filmanmelder Aksel Kielland. - Kiellands forklaringsmodell så provinsiell, konspiratorisk og spekka med stråmannsargument at det blir vanskeleg å ta han på alvor, skriver artikkelforfatteren. 
KRITIKK AV KRITIKKEN: Kari Bremnes i rollen som journalist i spillefilmen Kings Bay, som har fått hard medfart av Dagbladets filmanmelder Aksel Kielland. - Kiellands forklaringsmodell så provinsiell, konspiratorisk og spekka med stråmannsargument at det blir vanskeleg å ta han på alvor, skriver artikkelforfatteren.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

At kinofilmen er i krise er heilt sant og samstundes veldig feil; det kjem an på kven du spør. Og spør du Dagbladets filmkritikar Aksel Kielland, får du ein nærsynt, lett konspiratorisk undergangsvisjon spekka med stråmannsargument, der krisas episentrum kan synest å ligge ein stad mellom Filmens hus og Kulturdepartementet. Det gjer det vanskeleg å ta han på alvor.

I Dagbladet torsdag 2. februar rapporterer Kielland frå årets filmfestival i Tromsø og seminaret «Samtaler om den nye filmen». Her diskuterte ei rekkje interessante folk ei rekkje interessante spørsmål; kva slags film ønsker vi å lage i dag, kva vil vi lage film om og for kven? Dette er ein problematikk ei heil filmverd går og grunnar på for tida, frå Los Angeles til Kiruna. Bakteppet er at den kunstnarleg ambisiøse kvalitetsfilmen er i stadig deeper shit. Arthousefilmen set ikkje dagsorden lengre; er ikkje relevant for mange nok. Blir oversett og vendt ryggen i ein stadig hardare konkurranse om publikums merksemd.

Same dag som Kiellands artikkel sto på trykk i Dagbladet, vart årets Nostradamusrapport presentert på filmfestivalen i Göteborg. Dette er ein årleg rapport som tar tempen på det europeiske filmskaparmiljøet, og som forsøker å seie noko om kva vi har i vente dei neste tre til fem åra. Ikkje uventa vart det også her teikna ein mørk horisont for filmkunsten. Men rapporten stoppar ikkje der; det som fører oss lengre inn i mørkeret er at, trass krisa, utviklar og produserer vi stadig meir av filmane vi ikkje lengre får folk til å bry seg om. Som om ingenting har endra seg. Vi klamrar oss til gamle merittar og konvensjonar og håpar det går over. Denne nostalgien kan ein skimte også i Kiellands rapport frå seminaret i Tromsø. Men der debatten i Göteborg synleggjorde internasjonale trendar og mekanismar, er Kiellands forklaringsmodell så provinsiell, konspiratorisk og spekka med stråmannsargument at det blir vanskeleg å ta han på alvor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer