Kvakk, kvakk, Donald er 70!

I løpet av sine 70 år har Donald Duck vært brukt til underholdning, propaganda, leketøy og reklame. Som psykologisk fenomen er han et speil av sine trofaste fans. Nå stiller norske kunstnere ut sine Donald-versjoner på Norsk Tegneseriemuseum.

En fjærkledd eksplosjon av en tegneseriefigur runder 70 år i dag. Det blir ikke minst feiret i Norge, som sammen med Finland er et av de landene i verden der Donald Duck har flest fans. Hvilke sosialantropologiske sannheter og folkelige fellestrekk dette røper, skal vi ikke gi oss inn på å analysere. Ethvert land får de helter de fortjener - og Donald Duck er neppe den verste.

Som figur er Donald et ikon. Hans utseende er umiddelbart gjenkjennelig og gir hver og en av oss assosiasjoner. For enkelte utløser han en vårflom av minner fra barndom og oppvekst, for andre er han et perifert, kanskje irriterende, men utvilsomt gjenkjennelig fenomen. I anledning 70-årsdagen i dag har norske billedkunstnere og serietegnere lagd sine versjoner av Donald - til sammen en utstilling som vil bli vist på Tegneseriemuseet i Norge, som ligger på Brandbu, fra i dag til og med 11. oktober.

CHATEAU NEUF I

Oslo sist helg. Hundrevis av unger med ballonger, Donald-blader, Donald-papirhatter, munnen full av Donald-kjeks og ikke minst Donald-fløyter mellom leppene får betongbygningen til å skjelve som Skrues pengebinge under et aggressivt angrep fra B-gjengen. På scenen står Asgeir Borgemoen og synger sanger for Donald før mørket senker seg og de tre musketerer alias Mikke, Langbein og Donald ruller over lerretet. En forsmak på en rykende fersk dvd som skal lanseres til høsten.

På første benk sitter en blid mann, Victor Arrigada Rios, kjent for Donalds lesere som Vicar. Han er født i Chile, men har de siste 30 åra bodd i Spania og tegnet Donald-serier.

-  Jeg blir aldri lei av Donald, sier Vicar på spørsmål om hva som er så fascinerende med den jubilerende anda. -  Han er en meget kompleks figur. Han har en innviklet psyke, en uberegnelighet som gjør ham uvanlig spennende å jobbe med. Enten han er sint, redd, glad eller trist - det skjer alltid noe med hans indre liv som gjør ham til en varig skikkelse. Det er derfor han har overlevd i 70 år.

I DAG ER

en annen populær Donald-tegner, amerikaneren Don Rosa, på plass i byen. Han er en trofast norgesvenn som har gledet sine mange fans med serier som allerede er klassikere, alt fra onkel Skrues livshistorie til oppfølging av en del av seriene til Carl Barks.

-  Donalds psyke? Vel, han er bråsint, forfengelig, drømmende, sier Don Rosa. -  Han uttrykker alle våre grunnleggende instinkter. Når vi ler av Donald, ler vi av oss selv. Han er egentlig sin egen verste fiende, nokså selvdestruktiv. Den siden kjenner i hvert fall jeg igjen hos meg selv.

-  Er Donald bevisst disse egenskapene?

-  Nei, han ville bli rasende hvis han hadde hørt det jeg nettopp sa.

-  Du sender ham ut på ekspedisjoner verden rundt. Er han en modig and?

-  Overhodet ikke. Snarere tvert imot. I likhet med figurene i Hitchcocks filmer blir han kastet inn i eventyr mot sin vilje. Han tror aldri selv at han skal klare seg.

-  Blir du aldri lei av å tegne Donald?

-  Jo! Jeg hater å tegne. Men jeg elsker å fortelle historier om Donald, og da må jeg jo tegne også. Jeg er ikke helt fornøyd med meg selv som tegner. Derfor bruker jeg så mange detaljer, for å skjule mine egne svakheter. Men historien om Donalds fødselsdag i jubileumsboka er ok. Den er en av de få fortellingene jeg er virkelig fornøyd med.

OG FOR ALLE

Donald-fans: I dag er det på tide å skjenke en tanke til alle dem som har gitt vår favoritt-and liv, først og fremst Carl Barks, som skapte Andeby, men også filmregissøren Jack King og serietegnere som Al Taliaferro, Jack Bradbury, Marco Rota, Daan Jippes, Fred Milton, Daniel Branca og snart Norges egen Arild Midtun. Foruten alle de Donald-tegnerne for en dag som krydrer disse sidene. Et festtelegram er på vei til Andeby!

FEIRING: I dag klokka 12.00 åpner utstillingen «Absolutt Donald» på Tegneseriemuseet i Norge som ligger på Brandbu. Feiringen fortsetter utover kvelden. Denne kittelsen-versjonen av Donald er lagd av Einar Sigstad.
FIKK AUTOGRAF: Det var lang kø utenfor Tronsmo i Oslo i går der Don Rosa skrev autografer og signerte blader. Alexander (10) var en av de mange som fikk autograf.
DONALD-VISJONO: Billedkunstneren Torbjørg Deinboll har to Donald-visjoner på utstillingen.
HILSER BRANDBU: Danmark har en Donald-tegner som heter Jesper Madsen. Han hilser Brandbu med denne tegningen.
SVØMMEFØTTER: Mille heter serien til Knut A.G. Hauge, som har lagd denne tegningen.