<strong>IKKE DOKUMENTERT:</strong> Det finnes ingen godkjenningsordning eller krav om vitenskapelige studier som dokumenterer effekt ved kosttilskudd, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen
IKKE DOKUMENTERT: Det finnes ingen godkjenningsordning eller krav om vitenskapelige studier som dokumenterer effekt ved kosttilskudd, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

DEBATT

Debatt: Kosttilskudd

Kvakksalveri med medlemsrabatt

«Det fungerer så bra at jeg nesten ikke tør å tro at det er sant», står det i vedlegget i den lille konvolutten vedlagt Revmatikerforbundets eget medlemsmagasin. Men er det sant?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
<strong>FØRSTEAMANUENSIS:</strong> Marianne Molin.
FØRSTEAMANUENSIS: Marianne Molin. Vis mer

En fjerdedel av alle nordmenn lider av sykdom i muskel eller ledd, og denne gruppen står for hovedvekten av det meldte sykefraværet. Omtrent 300 000 lider av en revmatisk lidelse, og ingen andre pasientgrupper bruker mer penger på alternativ behandling enn de som er kronisk syke. Med et opplag på over 30 000, vil markedsføringen av ulike kosttilskudd via Revmatikerforbundets medlemsmagasin altså nå ut til mange av disse.

Problemet er bare at disse produktene lover langt mer enn de kan holde. Det finnes ingen godkjenningsordning eller krav om vitenskapelige studier som dokumenterer effekt. Det er produsenten eller den som selger kosttilskuddet som er ansvarlig for at det er trygt, ikke inneholder noen skadelige stoffer eller har for høye doser av ulike vitaminer og/eller mineraler.

Markedsføringen benytter en språkdrakt som tilsynelatende er vitenskapelig, men med høyst selektiv bruk av data for å underbygge påstandene. Det er utstrakt bruk av kundehistorier – gjerne fra noen kjendiser – hvor produktets fortreffelighet indikeres mellom linjene.

Men det er jo ikke farlig? Jo, det kan det være. Selv om overskudd av vannløselige vitaminer hovedsakelig skilles ut gjennom urinen, kan eksempelvis et høyt inntak av C-vitamin føre til nyrestein. Overskuddet av fettløselige vitaminer lagres i fettvevet, og for disse er det ikke nødvendigvis megadoser som må til før det kan gi forgiftningssymptomer.

Forebygger tilskudd sykdom? Nyere oppsummert forskning har funnet at verken tilskudd av C-vitamin, D-vitamin, multivitamin, kalsium eller omega-3 beskytter mot død eller hjertesykdom, og at tilskudd med antioksidanter tvert imot kan gi økt risiko for hjertesykdom og død.

Hva betyr det? Jo, så lenge du ikke har en mangel, har det ingen hensikt å ta tilskudd- og det kan til og med gjøre mer skade enn nytte. Likevel bruker to av tre personer minst ett kosttilskudd fast, til en pris av omtrent 1000 kroner årlig.

Det som derimot er godt dokumentert, er at å spise råvarer som naturlig er proppfulle av vitaminer og mineraler, som grønnsaker, frukt, fullkorn og nøtter, er bra for oss. Med på kjøpet får du også hundretusenvis av andre stoffer som kan ha en effekt på helsa. Da er det kanskje ikke så rart at man ikke oppnår samme effekt med enkelte næringsstoffer hver for seg.

Mennesker med kronisk sykdom er sårbare for påvirkning. Derfor bør pasientorganisasjoner som NRF unngå å støtte et system der deres medlemmer utnyttes økonomisk. Når slik reklame kommer i medlemsmagasinet, enkelte med medlemsrabatt, kan det oppfattes som en form for kvalitetssikring fra NRF.

Virker noe for godt til å være sant – ja, da er det som regel nettopp det det er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer