Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kvali tet i alle kanaler

BISTAND: Hvem kan gi den mest effektive bistanden: Frivillige organisasjoner, FN eller statlige kanaler? Senest kom dette temaet opp i en TV-debatt mellom statsministeren og formannen i det største opposisjonspartiet. Det er stor enighet i det norske samfunnet og politiske miljøet om at fattigdomsbekjempelse er det sentrale målet for norsk bistand. Litt mer uenighet er det om hvilke kanaler som bør velges for å kanalisere de offentlige bistandskronene gjennom. I en fersk undersøkelse MMI har gjennomført for Norad, svarer de fleste nordmenn at frivillige organisasjoner gir den mest effektive bistanden, etterfulgt av FN og statlige kanaler.Norad mener det blir feil å si at det kun er en bistandskanal som er «riktig». Det finnes ingen fasitsvar. De ulike kanalene har sine styrker og svakheter. De frivillige organisasjonene kan nå de fattige, og den statlige bistand kan styrke staten i utviklingslandene, som er nødvendig for at nå de fattige på lang sikt. Den store utfordringen er å vurdere hvilken kanal som er riktig ut fra hva vi vil oppnå. Det vil variere fra land til land, og fra sektor til sektor.

DEN ENE kanalen er ikke mer utsatt for korrupsjon enn de andre. Dessverre er all bistand korrupsjonsutsatt. Derfor må det stilles de samme krav om kvalitet og resultater til alle bistandsaktører som finansieres over statsbudsjettet. Norad vil med sin nye strategi bidra til å heve kvaliteten i all offentlig finansiert bistand.Vi skal ikke lukke øynene for at det er mye korrupsjon og misbruk i brorparten av de fattige landene Norge samarbeider tettest med. Den eneste måten disse landene kan få bukt med korrupsjonen på, er gjennom oppbygging av rettsvesen, frie medier og effektive statlige institusjoner. Dette vil ikke skje av seg selv, dersom omverdenen slutter å samarbeide med dem og lar være å bruke den innflytelsen det gir å være bistandsgiver. Vi skal stille krav til våre partnere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media