DEBATT

Debatt: Stipendier

Kvalitet foran kameraderi

Vi mener det er grunnleggende galt at tildelingene skal baseres på den enkelte kunstners vennskapskrets.

VALGKAMP: Frp-topp Morten Wold fotografert i Drammen i forbindelse med valgkampen i høst. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VALGKAMP: Frp-topp Morten Wold fotografert i Drammen i forbindelse med valgkampen i høst. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladets lederartikkel 30. oktober går avisen til frontalangrep på regjeringens forslag om å endre tildelingsordningen for de statlige kunstnerstipendene.

Dagbladet må gjerne mene at vennskapelige forhold skal trumfe kunstnernes kvaliteter og egenskaper i tildeling av stipendier, men det er en ordning Fremskrittspartiet vil til livs.

Fremskrittspartiet er krystallklare på at forvaltningen av norske skattebetaleres penger skal være tuftet på åpenhet, ikke kameraderi. Det er på dette grunnlaget vi nå ønske å endre dagens stipendordning for kunstnere.

Vi mener det er grunnleggende galt at tildelingene skal baseres på den enkelte kunstners vennskapskrets - og ikke på objektive og faglige vurderinger som vurderer kompetanse og ferdigheter.

Regjeringens endring skal derfor sikre bedre tilgjengelighet for flere kunstnere, og ikke bare for de som allerede er medlem av kunstnernes egne organisasjoner.

Inntil nå har praksisen for tildeling nemlig vært at det er kunstnerorganisasjonene selv som oppnevner sine egne medlemmer til tildelingskomiteene for stipend.

Dette har ført til at medlemmer av disse organisasjonene har hatt større sannsynlighet for å få stipend.

Det er en uønsket utvikling, særlig med tanke på at én fjerdedel av landets kunstnere ikke er medlem av disse organisasjonene.

Det er merkelig at Dagbladet kan forsvare en slik praksis.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer