Kvalitet i omsorgen, trygt arbeidsliv

Velferds-Norge og arbeidslivet vil utvikles videre under Høyre.

GODE RESULTATER: «Det de tydeligvis ikke har fått med seg er at den typen turnusordninger vi vil ha mer av, allerede er forsøkt ut flere steder, og med svært gode resultater,» skriver Høie i svaret til Haukelidsæter og Møllersen. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX
GODE RESULTATER: «Det de tydeligvis ikke har fått med seg er at den typen turnusordninger vi vil ha mer av, allerede er forsøkt ut flere steder, og med svært gode resultater,» skriver Høie i svaret til Haukelidsæter og Møllersen. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIXVis mer
Debattinnlegg

Dagbladet forenkler igjen debatten om hvordan vi kan skape en verdig eldreomsorg for alle i sin leder forrige fredag (30/8), og følger opp med å trykke et usaklig angrep på Høyres arbeidslivspolitikk denne fredagen (6/9).

Bakgrunnen for Dagbladets leder er et brev fra Sykepleierforbundet, Fagforbundet og Pensjonistforbundet. I Høyre er vi opptatt av å lytte til dem som vet hvor skoen trykker - ansatte, pasienter og brukere. Derfor er jeg glad vi er enige om så mye.

Dagbladet ser ut til å ha vært mer opptatt av å plukke overskrift enn å se på hele innholdet i brevet. Det viktigste organisasjonene påpeker er at den politiske debatten også må handle om hvordan kvaliteten i omsorgstjenesten kan styrkes. Det er Høyre enige med dem i.

Høyre er på linje med pasient- og ansatteorganisasjonene i de fleste spørsmålene brevet tar opp: at byråkrati må reduseres, at samhandlingsreformen må utvikles og forbedres, at vi må sikre nok folk og nok kompetanse, og at pasientene må settes i hovedsetet. Hvordan vi styrker det offentlige tilbudet utover det de rødgrønne har klart er det store hovedtemaet i eldreomsorgen.

Jeg tror at bruk av private og ideelle, og valgfrihet for eldre, er ett bidrag til en bedre omsorgstjeneste - så lenge vi regulerer kvalitet og innhold godt nok. Det handler ikke om kommersialisering, men å forbedre tilbudet. Skremmebilder fra USA er lite overførbare til norske forhold. Jeg stoler på at de kommunene som velger dette kjenner sine innbyggeres behov og vet sitt eget beste.

Derfor treffer ikke kritikken fra Dagbladets leder. Det gjør heller ikke angrepet på Høyre fra Lars Andreas Haukelidsæter og Joakim Møllersen, som på kronikkplass på fredag anklager Høyre for å ville rasere både helsesektoren og arbeidslivet. De har særlig hengt seg opp i Høyres forslag om å legge bedre til rette for alternative turnusordninger. Det de tydeligvis ikke har fått med seg er at den typen turnusordninger vi vil ha mer av, allerede er forsøkt ut flere steder, og med svært gode resultater. Erfaringen for alle parter er positiv: Brukerne og pasienter har fått færre ansatte å forholde seg til og mer stabilitet i hverdagen. En av de mest positive effektene for ansatte er at det reduserer behovet for ufrivillig deltid, som i dag presses fram av behovet for å fylle ledige vakter om kvelden og i helgene. Stabile og langsiktige turnusordninger har også vist seg å redusere sykefraværet.

Velferds-Norge og arbeidslivet vil utvikles videre under Høyre, i det jeg håper blir et godt samarbeid både med organisasjonene i arbeidslivet og med brukernes organisasjoner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.