Kvaliteten i høyere utdanning

«Et kritisk spørsmål som stilles, er om det er mulig å øke effektiviteten og kvaliteten samtidig. Jeg mener ja.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en artikkel i Dagbladet 25.5. kommer Gudleiv Forr med sterk kritikk av et intervju med meg om kvalitetsreformen i høyere utdanning. Intervjuet var verken fyldestgjørende eller spesielt representativt for det jeg står for. Noe var direkte galt. Det betyr likevel ikke at jeg deler alle Forrs meninger om kvalitetsreformen.

Etter min mening har kvalitetsreformen tre viktige formål:Kvaliteten, både på utdanning og forskning, skal bli bedre.Effektiviteten på utdanningen skal økes.Internasjonaliseringsgraden skal økes.

For å oppnå dette skal det brukes en rekke incitamenter overfor både studenter og institusjoner: Studentene skal ha krav på en bedre utnyttelse av studieåret, forpliktende studieplaner og bedre veiledning. Samtidig får de en studiefinansiering som i større grad belønner progresjon. Institusjonene får mye større frihet til selv å organisere sin virksomhet, men får også større ansvar for resultatene som oppnås. Også institusjonene vil bli belønnet for progresjon og kvalitet.

Begrunnelsen for å gjøre dette er den samme som for all høyere utdanning over hele verden: Den globale etterspørselen etter høyere utdanning øker enormt. Behovet for høyt spesialisert kunnskap er også økende. Mobiliteten over landegrensene er stigende, og behovet for kvalitetssikring av institusjoner og anerkjennelse av kvalifikasjoner øker. Enten man liker det eller ei, fører dette også til økt konkurranse mellom institusjoner og land om å tilby gode utdanninger og tiltrekke seg studenter og fremragende forskere. Institusjonene må oppnå og demonstrere høy kvalitet - og formidle det til omverdenen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer