Kvalitetssikring på universitetene

Det norske universitetsrådet fremmer et forslag om å nedkorte studietiden fram mot hovedfag fra normerte fire til tre år. Det blir gjort til et problem at det norske systemet stiller større krav for gradsoppnåelse enn de fleste andre land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det motsatte burde være tilfelle, at denne forskjellen heller ble sett på som en nasjonal ressurs. Dette er imidlertid ikke mitt anliggende her. Jeg føler trang til å komme med noen frustrerte kommentarer til kvaliteten av de læringsprosessene som i dag finnes ved norske universitet og reise spørsmål om ikke en slik eventuell reform også krever nytenkning omkring undervisnings- og eksamenssystemet.

Kvalitetssikring er det nye moteordet som utvilsomt har vært fruktbart for bevisstheten omkring hvordan forbedringer kan finne sted også innenfor forskning og undervisning. Vi hører imidlertid lite om kvalitetssikring innenfor samfunnsfag og humaniora. Det er her en stor del av, ofte nesten all, undervisning skjer i store auditorier der lærere holder monologer, trygge på at ingen uventede spørsmål vil dukke opp. Studentene kan på sin side sitte uforstyrret i fred, absolutt sikre på at de ikke vil bli utfordret til å uttrykke noe som helst.

I det følgende argumenterer jeg for at det er på tide at studentenes læringsprosess på norske universitet settes mer i fokus. Det understrekes i altfor liten grad hvor viktig studenten selv er som part i sin egen læring, og jeg vil hevde at det i stor grad er universitetenes egne rammebetingelser som hindrer god læring og bidrar til underutnytting av de tilbudene som universitetet faktisk gir.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer