BRUTAL OG UTSPEKULSERT: Tor Ole Kværners nye bok anbefales ikke for lesere med svake nerver.
BRUTAL OG UTSPEKULSERT: Tor Ole Kværners nye bok anbefales ikke for lesere med svake nerver.Vis mer

Kvalmende sterkt

Genteknologi og avkappede føtter - her er en god krim full av ubehageligheter.

Ukas bokanmeldelser

BOK: Tor Ole Kværner skriver ikke krimbøker så ofte, men når han kommer med noe nytt er det alltid grunn til å se fram til det.

«Blodhevn», hans fjerde roman, er ikke noe unntak, selv om den til tider er både ubehagelig og kvalmende lesning.

Høygravid drapsoffer
Kvalmefølelsen skyldes drapene Kværner beskriver, og boka åpner med at politietterforsker Martin Holmberg kaster opp på åstedet. En kvinne er stukket i hjel på et småbruk i Maridalen, det som gjør saken ekstra forferdelig er at hun var høygravid. Mistanken faller først på samboeren, men det virker i utgangspunktet som han ikke har noe med saken å gjøre.

Holmberg og teamet hans, Mona Vilde, Per Larsen, Silje Fuglevik og Finn Moen, har ellers lite å gå etter, og de blir ikke mindre bekymret når politiet i Grimstad får en helt identisk drapssak — enda en høygravid kvinne drept med mange knivstikk. Men saken blir enda mer forvirrende når det viser seg at begge barna hadde ukjente foreldre, et ferdig befruktet egg var implantert i kvinnene.

Genteknologi
For å komme videre i saken får de hjelp fra Marit Saltå, som er professor ved et dansk universitet, og ekspert på genteknologi og DNA. I Norge er det ikke lov med verken eggdonasjon eller surrogatmor, og mye tyder på at kvinnene kan ha blitt behandlet ved klinikker i Sverige. Men parene hadde betalt 150 000 kroner i kontanter for inngrepet, noe som kan peke mot en ulovlig norsk klinikk.


Samtidig blir etterforskerne distrahert av en annen sak, en avkappet fot er funnet i en søppelkasse, og den eneste måten å identifisere eieren på er via en tatovering.

«Blodhevn» lever absolutt opp til tittelen, men den anbefales ikke til de sarteste sjelene. Som vanlig er den godt skrevet, og handlingen er original og utspekulert. Innimellom blir det litt mye skildring av privatlivet til både Martin Holmberg og Mona Vilde, noe som gjør at boka blir i lengste laget, men totalt sett er den likevel en sterk og spennende krimroman av høy klasse.


LES OGSÅ:
Disse bøkene selger best akkurat nå
Flere bokanmeldelser
Dagbladet.no/litteratur