LITE FORDELAKTIG: 
<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Mange av innstrammingene til Sylvi Listhaug og regjeringa er ikke fordelaktige for noen, skriver innsenderen. Bildet viser Listhaug på besøk på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix&nbsp;</span>
LITE FORDELAKTIG: Mange av innstrammingene til Sylvi Listhaug og regjeringa er ikke fordelaktige for noen, skriver innsenderen. Bildet viser Listhaug på besøk på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Kvalmt og grådig

Å sikte mot den strengeste innvandringspolitikken er det verste vi kan gjøre.

Meninger

Cathrine Løwer Dahlquist (FpU) skriver i sitt svarinnlegg til Kaja Elise Hilleren at man av hensyn til den norske velferdsstat ikke kan føre en snillistisk innvandringspolitikk. Jeg mener at å sikte mot den strengeste innvandringspolitikken er det verste vi kan gjøre. Både på individuelt og nasjonalt nivå.

Velferdsstaten er viktig å ta vare på, men den blir ikke ødelagt av å prioritere mennesker. Det kan til og med styrke den. Uten for eksempel arbeidsinnvandring ville vi ikke hatt den velferdsstaten vi har i dag. Dette er økonomiske migranter som Dahlquist og Listhaug vil sende ut gjennom en streng innvandringspolitikk.

VI GLEMMER: Mennesker flykter ikke uten grunn. Det føler jeg mange glemmer i den norske debatten, skriver Vilde Marie Ystmark.
VI GLEMMER: Mennesker flykter ikke uten grunn. Det føler jeg mange glemmer i den norske debatten, skriver Vilde Marie Ystmark. Vis mer

Innstrammingene Listhaug har fått gjennom går også utover flyktninger med behov for beskyttelse, siden noen av kravene som har blitt strammet inn på er reisedokumentasjon og identitetsbevis. På flukt fra land i krig er ikke papirer og eiendeler det som står i første rekke, men det blir det ikke tatt hensyn til.

Med den nye politikken Norge fører, ser man ikke individer og mennesker, men utgiftsposter i et regnskap. Jeg synes det pinlig med et så kynisk Norge. For å bedre på samvittigheten sier man at pengene skal gå til nærområdene, til tross for vissheten om overfylte flyktningleirer. Det er ikke kapasitet til flere. Europeiske land er nødt til å bosette flyktninger.

Jeg er også sikker på at de fleste er fullt klare over at det ikke hjelper å gi penger til områder herjet av krig. Mennesker flykter ikke uten grunn. Det føler jeg mange glemmer i den norske debatten.

Mange av innstrammingene til Listhaug og regjeringa er ikke fordelaktige for noen. Strengere krav kan faktisk fungere mot sin hensikt for dem som kommer hit. Blant annet å gjøre det vanskeligere for innvandrere å få familiegjenforening. Ulykkelige borgere atskilt fra familien sin vil verken føre til inkludering eller trygghet. På lang sikt tror jeg det heller fører til eksklusjon. Da er dagens flyktningpolitikk langt fra langsiktig.

Det er skammelig at Norge går mot Europas strengeste flyktningpolitikk når ansvaret for å bidra er størst. Jeg synes det er kvalmt og grådig å begrense prioriteringen på mennesker som virkelig trenger hjelp. Vi må være mer hensynsfulle enn å bare se på individer som en utgift for staten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.